Is het aflossen van uw hypotheek voordelig?
Als u een hypotheek én eigen geld heeft, is het de vraag of sparen (en beleggen) naast uw hypotheek slim is. Misschien kunt u beter uw geld gebruiken om uw hypotheek zo veel mogelijk af te lossen.
Wilt u geleidelijk aflossen, bijvoorbeeld iedere maand een stukje, gebruik dan onze rekentool hypotheek aflossen in plaats van sparen.
Met onderstaande berekening kunt u zelf berekenen of het aflossen van uw hypotheek zinvol kan zijn.
Aandachtspunten:
- Aflossen wordt interessanter als u ouder bent. Opnieuw een hypotheek afsluiten is meestal onvoordelig door de bijleenregeling en omdat nieuwe hypotheken altijd moeten worden afgelost tijdens de looptijd. Dit levert minder hypotheekrenteaftrek op.
- Denk goed na over het box 3 rendement dat u invult. Rentes en beleggingsrendementen stijgen en dalen. Als de spaarrente nu laag is, kan hij straks weer hoger zijn.
Als u uw hypotheek aflost met uw spaargeld, heeft u uw spaargeld niet meer beschikbaar. Vul daarom voor een goede vergelijking een box 3 rendement in dat past bij het langer vastzetten van uw geld in een spaardeposito (of met beleggen). Bijvoorbeeld net zo lang als uw hypotheek nog loopt of uw rentevast periode nog is. - Aflossen van een spaarhypotheek of bankspaarhypotheek is zelden zinvol. U spaart daarin immers vaak met een hoge rente, die gekoppeld is aan de te betalen hypotheekrente.
- Aflossen van het laatste beetje hypotheek is vaak (nog) voordelig door de wet Hillen. Deze zorgt voor een extra belastingaftrek als u geen of een geringe eigenwoningschuld (hypotheeklening) heeft en is meegenomen in de berekening.
Dit belastingvoordeel wordt wel in 30 jaar in kleine stapjes afgeschaft. Zie ook: bereken de aflosboete door afschaffen van de Wet Hillen.
Let op: deze berekening houdt geen rekening met een eventuele boeterente die u krijgt bij aflossen tijdens een rentevast periode. Aflossen is dan doorgaans niet verstandig: de boeterente weegt zelden op tegen een eventueel voordeel bij aflossen.