Zelf alles online berekenen

Al 24 jaar informatief en onafhankelijk.
295 rekentools en ruim 25.000.000 berekeningen per jaar.
Geheel bijgewerkt voor 2024.

Hypotheek berekenen

Overweegt u uw eerste of een nieuw huis te kopen of loopt uw rentevast periode af? Dan kunt u hier alles wat u wilt weten rond uw hypotheek zelf berekenen. Snel en eenvoudig, onafhankelijk en ongekleurd.

Onderstaande rekentools helpen u snel op weg.

Maximale hypotheek berekenen

De rekenregels voor het berekenen van de maximale hypotheek zijn vanaf 2013 wettelijk vastgelegd. Waren er voor die tijd banken die tot wel zeven maal uw inkomen als maximale hypotheek berekende, nu bepaalt de overheid hoe u de hypotheek moet berekenen.

De hoogte van de maximale hypotheek is afhankelijk van de volgende factoren:

  • Uw inkomen en dat van een eventuele partner.
  • De hypotheekrente.
  • De marktwaarde van de woning.

Het hoogste inkomen is de belangrijkste factor bij het berekenen van de maximale hypotheek. Een tweede inkomen kan beperkt meetellen om een wat hogere hypotheek te krijgen.

Als de hypotheekrente laag is, kunt u meer hypotheek krijgen dan wanneer de rente hoog is.

U mag niet meer lenen dan 100% (2024) van de marktwaarde van de woning. De komende jaren zal dit percentage (de LTV) ieder jaar dalen tot 100% in 2018.

Met onze maximale hypotheek rekentool kunt u de maximale hypotheek zelf berekenen.

Hypotheek maandlasten berekenen

Als u weet hoeveel u kunt lenen is het ook goed om te weten hoeveel die lening u kost.

U kunt bij ons hiervoor uw  hypotheek maandlasten berekenen, ook voor een samengestelde hypotheek.

De maandlasten zijn afhankelijk van het soort hypotheek, de hoogte van de hypotheeklening en uiteraard de rente. Wat voor u de netto maandlasten zijn is mede afhankelijke van uw inkomen.

Bij het berekenen van de maandlasten houden we ook rekening met het eigenwoningforfait en de maximale hypotheekrenteaftrek die elk jaar met 0,5% daalt.

Huizenprijs berekenen

Als u op zoek bent naar een nieuw huis, is het goed om te weten tot welke prijsklasse voor u betaalbaar is. Daarnaast is het goed om te kijken over de vraagprijs wel reëel is.

Beiden kunt u bij ons berekenen.

Met onze maximale huizenprijs rekentool kunt u berekenen wat de maximale huizenprijs voor u ongeveer is op basis van uw inkomen en in te brengen eigen geld en/of overwaarde van de oude woning. U krijgt dan ook te zien in welke prijscategorie u dan op Funda.nl moet kijken.

Als u dan een woning heeft gevonden is het handig om gelijk ook even te checken of de vraagprijs wel reëel is. Veel verkopers passen de vraagprijs niet (voldoende) aan als de huizenprijzen dalen.

Gebruik de prijsontwikkeling huizenprijzen rekentool om te berekenen wat de waarde van een woning nu is uit een waarde uit het verleden.

Historische huizenprijzen zijn op te vragen bij het kadaster, maar ook vaak op internet te vinden. Bijvoorbeeld op de website HuizenZoeker.nl.

Verhuizen

Als u gaat verhuizen zijn er extra zaken waar u rekening mee moet houden.

Bij het verkopen van uw oude woning kan het zijn dat u meer voor de woning krijgt dan de hypotheek die er op rust. Als dat het geval is heeft u een overwaarde die u in de nieuwe woning moet stoppen.

Nu de huizenprijzen sinds 2008 flink zijn gedaald, zijn er natuurlijk ook veel mensen die geen overwaarde hebben, maar minder geld voor hun woning krijgen dan de hypotheek die er op rust. Geldt dat ook voor u, dan heeft u een restschuld. Uw huis staat dan onder water.

Hoe hoog uw restschuld is en wat het aflossen daarvan u kost kunt u berekenen met onze rekentool restschuld berekenen en aflossen.

Voor de nieuwe hypotheek na een verhuizing gelden er wettelijke regels betreffende de hoogte en samenstelling van de nieuwe hypotheek. Los van de maximale hypotheek op basis van uw inkomen, ligt ook vast welk deel dan aflossingsvrij mag zijn en welk deel (annuïtair) afgelost moet worden tijdens de looptijd.

Dit kunt u zelf berekenen met onze maximale hypotheek na verhuizen rekentool.

Zelf berekenen

Er zijn in totaal 68 rekentools voor Hypotheek & Wonen.