Zelf alles online berekenen

Al 24 jaar informatief en onafhankelijk.
289 rekentools en ruim 25.000.000 berekeningen per jaar.
Geheel bijgewerkt voor 2024.

Aflossingsvrije hypotheek aflossen

Wat anderen vinden:

 

Beoordeling: 8.4/10 (180x)

Wat levert aflossen op een aflossingsvrije hypotheek u op?

Aflossingsvrije hypotheek aflossen

Als u een aflossingsvrije hypotheek heeft, moet deze aan het einde van de looptijd ineens afgelost worden. Als u daarvoor op dat moment niet voldoende geld opzij heeft gezet is dat vaak lastig of onmogelijk. Ook zijn de fiscale voordelen na 30 jaar voorbij en heeft u als u met pensioen bent mogelijk een lagere hypotheekrenteaftrek.

Gevolg: een nieuwe (veel) duurdere hypotheek of lening, of in het ergste geval ongewenste verkoop van uw huis.

Daarom kan het verstandig zijn om nu al vast te beginnen met het geleidelijk aflossen van uw aflossingsvrije hypotheek. Zeker als u moeite heeft met het opzij zetten (sparen of beleggen) van geld voor de aflossing later.

Met deze berekening kunt u zelf berekenen hoe u uw aflossingsvrije hypotheek geleidelijk gedeeltelijk of helemaal kunt aflossen door iedere maand wat geld aan te besteden. Hoeveel hypotheek houdt u dan over en wat scheelt dat in de maandlasten?
Let er wel op dat u jaarlijks niet meer aflost dan de maximaal toegestane aflossing, omdat u anders een boete moet betalen. Controleer altijd goed de voorwaarden van uw hypotheek, voordat u tussentijds (extra) gaat aflossen!

NB Deze rekentool berekent niet of aflossen fiscaal voordeliger is dan geld opzij zetten en daarmee aflossen aan het eind van de looptijd. Gebruik daarvoor onze rekentool Hypotheek aflossen of niet.

Berekenen

Wat is de hoogte van uw aflossingsvrije hypotheek of het aflossingsvrije deel van uw hypotheek?

%

Wat is de rente die u betaalt voor uw hypotheeklening?
Vul hier de nominale rente in, dat is de rente die in de polis staat.

per

Hoeveel wilt u per maand of jaar gaan aflossen?

Door het tussentijds aflossen betaalt u tijdens het aflossen steeds minder rente en gaan de maandlasten dus omlaag. U kunt deze besparing ook gebruiken om extra af te lossing, waardoor u sneller aflost. De maandlasten blijven dan gelijk tijdens het aflossen, maar gaan daarna extra omlaag.

Wanneer wilt u stoppen met het aflossen? Bijvoorbeeld vanaf uw pensioendatum of de datum waarop de hypotheek bij de bank afgelost moet worden.

Als u niets invult toont de berekening het resultaat na 10 jaar aflossen.

* Invoer is nodig voor de berekening

Meer berekenen

Er zijn in totaal 69 rekentools voor Hypotheek & Wonen.

Extra informatie