Zelf alles online berekenen

Al 23 jaar informatief en onafhankelijk.
287 rekentools en ruim 25.000.000 berekeningen per jaar.
Belastingplan 2024 + wijzigingen Tweede Kamer verwerkt.

Tariefsaanpassing aftrek kosten eigen woning berekenen

Wat anderen vinden:

 

Beoordeling: 10.0/10 (5x)

Hoe hoog is de tariefsaanpassing aftrek kosten eigen woning?

Tariefsaanpassing aftrek kosten eigen woning berekenen

Als u met uw box 1 inkomen in het hoogste belastingtarief valt en u een eigen woning heeft waarvan u de hypotheekrente (en andere kosten) kunt aftrekken van uw inkomen, krijgt u te maken met de tariefsaanpassing aftrek kosten eigen woning.

De hypotheekrenteaftrek is minder dan het hoogste tarief. De aftrek daalde vanaf 52% in 2013 met 0,5% per jaar tot 49% in 2019.
Vanaf 2020 daalde de aftrek versnelt met 3% per jaar tot het basistarief van 36,93% in 2023.

Deze beperking van de hypotheekrenteaftrek wordt door de belastingdienst verwerkt als de tariefsaanpassing aftrek kosten eigen woning, een bijtelling bij het inkomen nadat alle aftrekposten op het box 1 inkomen zijn verwerkt.

U kunt hier berekenen hoe hoog deze tariefsaanpassing in uw geval is, nu en in de komende jaren.

Berekenen

Bruto jaarinkomen zonder aftrek van aftrekbare kosten, zoals hypotheekrente, giften, eventuele ziekte- en/of studeerkosten, etc. De aftrekbare kosten vult u hieronder in. Tel bij meerdere inkomens de inkomens bij elkaar op.
Zie ook de jaaropgave van uw werkgever.

Hoeveel hypotheekrente en/of andere aftrekbare kosten voor uw eigen woning kunt u in dit jaar aftrekken?
 
Als u niet aflost tijdens de looptijd is de hypotheekrenteaftrek gelijk aan de hoogte van de lening vermenigvuldigd met de hypotheekrente.
Lost u wel af tijdens de looptijd, bijvoorbeeld bij een annuïteitenhypotheek, dan is de hypotheekrenteaftrek afhankelijk van de looptijd en de rente. Als globale schatting kunt u de hoogte van de resterende hypotheeklening vermenigvuldigd met de hypotheekrente invullen.

De woz-waarde van de eigen woning wordt gebruikt om de bijtelling van het eigenwoningforfait te berekenen, inclusief Wet Hillen en de afbouw hiervan.

Als u nog andere box 1 aftrekposten heeft, vul het totaal daarvan dan hier in. Denk hierbij aan aftrekbare giften, betaalde partneralimentatie, aftrekbare studie- of zorgkosten, ondernemersaftrek, etc.
Deze aftrekposten verlagen uw belastbare inkomen in box 1 (t/m 2019).

* Invoer is nodig voor de berekening

Meer berekenen

Er zijn in totaal 68 rekentools voor Hypotheek & Wonen.

Extra informatie