Zelf alles online berekenen

Al 19 jaar, met 211 rekentools en ruim 17.000.000 berekeningen per jaar.
Bijgewerkt na Prinsjesdag 2019

Waarde vruchtgebruik & blote eigendom

Wat anderen vinden:

 

Beoordeling: 8.7/10 (12x)

Wat is de waarde van vruchtgebruik en blote eigendom in een erfenis of schenking?

Waarde vruchtgebruik & blote eigendom

Bij het krijgen van een erfenis moet erfbelasting betaalt worden over de waarde van de erfenis. Bij een schenking schenkbelasting.

Als u bij de erfenis of schenking alleen recht op gebruik heeft, of juist (nog) géén recht op gebruik heeft, moet u eerst berekenen wat de waarde is voor de erf- of schenkbelasting.

Alleen recht op gebruik wordt vruchtgebruik genoemd. Als u iets erft of geschonken krijgt, maar (nog) geen recht op gebruik heeft, wordt dat blote eigendom genoemd.
Een veel voorkomende situatie waarin sprake is van vruchtgebruik en blote eigendom is als de eerste ouder overlijdt. De achterblijvende ouder krijgt dan vaak vruchtgebruik van de kindsdelen en de kinderen het blote eigendom hiervan.

Andere speciale regels voor het berekenen van de waarde van een erfenis of schenking zijn:

Met deze rekentool kunt u berekenen hoe de waarde van het erfdeel of schnking wordt opgesplitst in de waarde van het vruchtgebruik en de waarde van het blote eigendom.

Let op: Voor de inkomstenbelasting gelden andere regels voor de berekening van de waarde van vruchtgebruik, blote eigendom en periodieke uitkeringen. Zie voor meer informatie hierover de website van de belastingdienst.

Berekenen

Wat is de waarde van hetgeen u heeft gekregen uit de erfenis of schenking?

Een vruchtgebruiker is een persoon die niet de eigenaar is, maar wel gebruik mag maken van het erfdeel.
Bijvoorbeeld de moeder, als de vader overleden is, en de moeder vruchtgebruik heeft over een erfdeel, zoals de woning, van haar kind(eren).

jaar
* Invoer verplicht

Meer berekenen

Er zijn in totaal 11 rekentools voor Schenken & Erven.

Ga naar alle schenken & erven berekeningen.

Extra informatie