Zelf alles online berekenen

Al 24 jaar informatief en onafhankelijk.
284 rekentools en ruim 25.000.000 berekeningen per jaar.
Geheel bijgewerkt voor 2024.

BerekenHet.nl is bijgewerkt voor 201522-12-2014

Al onze berekeningen zijn bijgewerkt voor 2015. BerekenHet.nl is daarmee helemaal klaar voor 2015. De nieuwe normen en fiscale cijfers voor 2015 zijn verwerkt in de berekeningen en alle wetswijzigingen zijn doorgevoerd. 

De overgang naar 2015 betekent voor ons ook het behalen van de mijlpaal van meer dan 10.000.000 berekeningen per jaar. Wij bedanken iedereen die onze site zo hoog waardeert.

Wat zijn de belangrijkste veranderingen voor 2015?

Sparen & Beleggen

De spaarrente lijkt maar te blijven dalen, waardoor uw spaargeld na belasting in box 3 en inflatie steeds minder waard wordt.
Naast beleggen lijkt uw geld zoveel mogelijk uit box 3 houden voorlopig de enige remedie. Denk hierbij aan banksparen voor uw pensioen, of voor DGA’s om hun vermogen in de bv te houden.

Hypotheek & Wonen

Er gelden nieuwe, nog strengere normen voor het berekenen van de maximale hypotheek. In 2015 kunt u met hetzelfde inkomen vaak 5% minder hypotheek krijgen dan in 2014.
Ook mag de maximale hypotheek in 2015 maximaal 3% (4% in 2014) hoger zijn dan de marktwaarde van de woning.

Het eigenwoningforfait is weer gestegen, wat minder hypotheekrenteaftrek voor de meeste mensen tot gevolg heeft. De maximale hypotheekrenteaftrek daalt daarnaast dit jaar weer met 0,5% naar 51%.

Het belastingvrij kunnen schenken van € 100.000 is ook ten einde. Ouders die nog willen bijdragen aan de woonkosten van hun kinderen, moeten weer nadenken over de familiebankhypotheek.

Pluspuntjes:

  • U mag een restschuld, ontstaan na verkopen van een woning met verlies, nu 15 jaar in plaats van 10 jaar aftrekken.
  • Het lage btw-tarief voor onderhoud en verbouwing blijft van toepassing tot 1 juli 2015.
  • De sterke daling van de huizenprijzen lijkt voorbij.

Werk en Inkomen

De algemene heffingskorting en arbeidskorting zijn weer meer inkomensafhankelijk geworden. Voor mensen met een wat lager inkomen betekent dit dat ze wat minder belasting gaan betalen, de hogere inkomens gaan wat meer betalen.
Wat in ieder geval voor iedereen geldt is dat wat u uiteindelijk gaat betalen steeds meer een verrassing zal zijn.

Voor (toekomstige) AOW’ers vervalt de partnertoeslag. Alleen als u deze eind 2014 nog had kunt u deze onder voorwaarden blijven behouden.
Daarnaast is de AOW-leeftijd in 2015 verhoogd naar 65 jaar en 3 maanden en zal in de loop van het jaar de versnelde stijging van de AOW-leeftijd waarschijnlijk definitief worden.

De kindregelingen zijn op de schop genomen, waardoor onder andere de categorie ‘alleenstaande met minderjarig kind’ nu bij uitkeringen is komen te vervallen. 

Mensen met een levenslooptegoed kunnen dit in 2015 weer opnemen met 20% korting.

Per 1 juli verandert de WW-uitkering en wordt de ontslagvergoeding vervangen door de transitievergoeding.

Ondernemen & DGA’s

Voor ondernemers is de werkkostenregeling (WKR) vanaf 2015 verplicht.

Ontslag van werknemers zal vanaf 1 juli 2015 minder duur zijn, als de ontslagvergoeding vervangen wordt door de transitievergoeding.

Ook in 2015 kunt u alles weer zelf berekenen op BerekenHet.nl.