Zelf alles online berekenen

Al 19 jaar, met 211 rekentools en ruim 17.000.000 berekeningen per jaar.
Bijgewerkt na Prinsjesdag 2019

Herbouwwaarde woning 2019 berekenen

Wat anderen vinden:

 

Beoordeling: 7.7/10 (182x)

Wat is de herbouwwaarde van uw woning?

Herbouwwaarde woning 2019 berekenen

Veel mensen zijn onderverzekerd omdat de herbouwwaarde (het verzekerde bedrag) bij uw opstalverzekering te laag is.

Soms is de herbouwwaarde oorspronkelijk te laag geschat, maar vaak is deze (ook) door de jaren heen achtergebleven is bij de werkelijke waarde. Dit komt vooral omdat de verzekeraars de herbouwwaarde te weinig hebben geïndexeerd.

Hoe dan ook, u bent verantwoordelijk voor bewaking van de waarde en u bent de sigaar bij brand, of andere rampen.

De herbouwwaarde is het bedrag dat u nodig heeft om uw woning – als deze totaal verloren zou gaan – weer op te bouwen in dezelfde staat.
Het Verbond van Verzekeraars heeft gedefinieerd hoe deze (globaal) te berekenen is. Wij volgen deze “officiële” methode; deze berekening is geldig t/m 31 december 2019.

Met onderstaande berekening kunt u berekenen wat de herbouwwaarde van uw woning op dit moment is.

NB:De berekening is niet geschikt voor historische, monumentale, zeer luxe en/of grote bungalows, villa’s, landhuizen, monumentale herenhuizen en grote zakelijke objecten. Dat is specialistenwerk.

Berekenen

Berekening inhoud gebouw

De berekening van het aantal kubieke meters geschiedt door het buitenwerks gemeten oppervlak te vermenigvuldigen met de gemiddelde hoogte. Deze hoogte wordt gemeten vanaf bovenkant begane grondvloer. Indien er kelders of souterrains zijn wordt de hoogte gemeten vanaf de vloer van deze ruimten.

Als hulpmiddel om te komen tot de berekening van de verdiepingshoogte kan men ook de optreden van de trap opmeten en tellen.
De berging dient bij de inhoud te worden opgeteld.

Onderstaande schematische tekeningen helpen u de woning in een categorie te plaatsen:

Rijtjeswoning en hoekwoning
Elke woning in een rijtje wordt beschouwd als een rijtjeswoning.
Woningen aan het eind van een rijtje, of woningen die meer dan 1/3 ten opzichte van elkaar verspringen, worden beschouwd als een hoekwoning.
2 onder 1 kap
Woningen die geschakeld zijn, bijvoorbeeld door middel van een garage, waarvan de hoogte maximaal 1,5 laag bedraagt, worden ook beschouwd als 2 onder 1 kap woning.
Vrijstaand en vrijstaand eenvoudig
Elke woning die vrij is van naastgelegen bebouwing is vrijstaand.
Woningen in een rijtje, waarbij het contact met de naastgelegen bebouwing minimaal is, worden beschouwd als vrijstaand.
Eenvoudige vrijstaande woningen, vaak deel uitmakend van het standaard assortiment bij aannemers, worden beschouwd als vrijstaand eenvoudig.
  Flat t/m 4 lagen en flat 5-8 lagen
Bij gestapelde woningbouw (flats) is de grens voor deze methode op 25 meter gesteld. Het vaststellen van de herbouwwaarde van hogere bebouwing is specialistenwerk.

Onderstaande figuren dienen als ondersteuning bij de keuze van het dak en constructie:

Normale kap
Onder een normale kap wordt verstaan een kap die een gebruikelijke schuining (30°-60°) heeft en bedekt is met dakpannen.
Bijzonder (vorm, geleding, materiaal)
Bijzonder is van toepassing wanneer de vorm opmerkelijke bijzonderheden vertoont, wanneer de geleding veel variatie of verspringingen heeft of wanneer het materiaal afwijkt van een normale kap.
Plat dak
Een dak bestaande uit één vlak onder een lichte helling (minder dan 30°) kan worden beschouwd als een plat dak.

Is de badkamer, keuken of woonkamer in de laatste 10 jaar vernieuwd of vervangen?

Zijn er zonnepanelen (PV-panelen) of zonnecollectoren?

%

Plaatselijke problemen

Deze zijn te verwachten bij herbouw/herstel in bijvoorbeeld stads- en dorpskernen, aan grachten en nauwe straten en ook bij straten met intensief verkeer. Het gevolg zal zijn moeilijke en dure plaatsing van keten, belemmering in aan- en afvoer, parkeer- en opslagproblemen of mogelijk noodzakelijke nachtarbeid. Deze kosten, geval voor geval te bepalen, zullen veelal de 10%-30% niet te boven gaan.

Eenvoudige vrijstaande woning

De korting voor eenvoudige vrijstaande woningen (15%) wordt automatisch verwerkt als u bij Type woning voor vrijstaand eenvoudig kiest. U hoeft deze hier dus niet mee te tellen.

Kleine woningen

De toeslag voor kleine woningen (10%) wordt automatisch verwerkt in de berekening o.b.v. het opgegeven volume van de woning. U hoeft deze hier dus niet mee te tellen.

Meer berekenen

Er zijn in totaal 52 rekentools voor Hypotheek & Wonen.

Ga naar alle hypotheek & wonen berekeningen.

Extra informatie