Zelf alles online berekenen

Al 24 jaar informatief en onafhankelijk.
289 rekentools en ruim 25.000.000 berekeningen per jaar.
Geheel bijgewerkt voor 2024.

Restschuld eigen woning berekenen & aflossen

Wat anderen vinden:

 

Beoordeling: 8.3/10 (32x)

Wat is uw restschuld eigen woning?
Hoe hoog zijn de extra maandlasten voor het aflossen hiervan?

Gesponsord

Restschuld eigen woning berekenen & aflossen

Als uw woning onder water staat – dus nu minder waard is dan de hypotheek die er op zit – blijft u bij verkoop van de woning zitten met een restschuld.

Voor deze restschuld kunt u vaak een lening afsluiten bij de bank. Omdat er geen onderpand staat tegenover de lening, is de rente die u betaalt hoger dan de hypotheekrente en zal de bank vaak eisen dat u de lening aflost tijdens de looptijd, meestal annuïtair.
Voor restschuld leningen afgesloten vóór 2018 is de rente daarvan gedurende 15 jaar fiscaal aftrekbaar. Daarna zijn deze niet meer aftrekbaar.

Verhuizen als uw huis onder water staat hoeft niet een probleem te zijn. U kunt door de restschuld op uw oude huis welliswaar een minder duur huis kopen, maar het nieuwe huis is waarschijnlijk ook in prijs gedaald. Als u een duurder huis gaat kopen, gaat u er meestal zelfs op vooruit.

Wel zijn er tegenwoordig strengere regels van de overheid en zijn banken voorzichtiger met geld uitlenen. De boel goed regelen vraagt daardoor wat meer aandacht. Laat alles goed uitzoeken door een goede adviseur.

Onze rekentool berekent uw restschuld en wat de maandlasten zijn om deze restschuld annuïtair af te lossen. In een overzicht ziet u het verloop van de aflossing en maandlasten.

Berekenen

Wat is de hoogte van de (resterende) hypotheek?

Wat is de verkoopprijs die u krijgt of verwacht te krijgen voor de woning?
De laatst bekende WOZ-waarde geeft een goede indicatie.

Wat zijn de verkoopkosten? Denk hierbij aan de makelaarskosten en eventuele andere kosten zoals voor adverteren, styling, etc.

%

Wat is de te betalen rente voor de lening van de restschuld?
Vul hier de nominale rente in, dat is de rente waarmee geadverteerd wordt voor leningen.

Tot en met 2017 is de restschuld eigen woning aftrekbaar in box 1. Vanaf 2018 is dit niet meer het geval voor nieuwe leningen.

jaar

Hoelang gaat u doen over het aflossen van de restschuld?
Vanaf 2015 t/m 2017 is de rente op een restschuld eigen woning 15 jaar aftrekbaar. Voor die tijd was dit 10 jaar. Vanaf 2018 is de restschuld niet meer aftrekbaar.

Wat is uw bruto jaarinkomen?
Dit inkomen wordt gebruikt om de belastingaftrek te berekenen. Vul hier, als u een fiscaal partner heeft, het hoogste inkomen van u beiden in.
Met de –knop kunt u het jaarinkomen berekenen uit een maandinkomen (of ander periodiek inkomen) plus eventuele extra's.

* Invoer is nodig voor de berekening

Meer berekenen

Er zijn in totaal 69 rekentools voor Hypotheek & Wonen.

Extra informatie