Zelf alles online berekenen

Al 20 jaar, met 216 rekentools en ruim 20 miljoen berekeningen per jaar. Informatief en onafhankelijk.
Bijgewerkt voor 1 juli 2020

Kosten koper berekenen

Wat anderen vinden:

 

Beoordeling: 7.3/10 (414x)

Kosten koper: wat zijn de bijkomende kosten bij het kopen van een huis?

Kosten koper berekenen

Naast de koopsom zijn er bij het kopen van een huis ook altijd bijkomende kosten, zoals: advies- en bemiddelingskosten, makelaarskosten, notariskosten en indien van toepassing bouwrente, taxatiekosten, overdrachtsbelasting, NHG, etc.

Deze kosten koper (KK), bij nieuwbouw ook ‘vrij op naam’ (VON) genoemd, zijn steeds minder afhankelijk van de koopprijs van het huis.

Bereken hieronder zelf de hoogte van de kosten koper, zodat u weet wat de bijkomende kosten zijn bij de koop van uw droomhuis.

Berekenen

Wat is de koopsom van de woning?
 
Bij een bestaande woning inclusief eventueel overgenomen roerende zaken, zoals gordijnen, vloerbedekking, etc.

Als de hypotheek niet gelijk is aan de koopsom van de woning, hoe hoog is dan de af te sluiten hypotheek?

Vul het bedrag in aan roerende zaken zoals dit is opgenomen in het koopcontract. Denk hierbij aan overname van gordijnen, vloerbedekking, etc.
Over roerende zaken is geen overdrachtsbelasting verschuldigd.

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) biedt meer zekerheid en geeft u korting op de hypotheekrente. Er zijn wel voorwaarden voor van toepassing, zoals een maximale koopsom van € 310.000

Kies:

  • nee: als u geen makelaar heeft ingeschakeld voor de koop van de woning;
  • ja, met courtage: als u een makelaar heeft ingeschakeld voor de koop van de woning en daarvoor een makelaarscourtage moet betalen, een percentage van de koopprijs;
  • ja, met vaste prijs: als u een makelaar heeft ingeschakeld voor de koop van de woning en daarvoor een vaste prijs moet betalen.

%
 

Wat is de makelaarscourtage (percentage van de koopprijs) die u de makelaar moet betalen?
Kies ook of dit inclusief of exclusief btw is. De makelaarscourtage wordt meestal exclusief btw afgesproken. Gemiddeld is dit 1,50%.

 
Als u onderstaande gegevens niet invult, worden daarvoor gangbare bedragen gebruikt:

Vul hier de bouwrente in die u moet betalen in de tijd dat u de woning al wel gekocht heeft, maar nog geen hypotheek heeft.
 
De berekening gaat ervan uit dat de rente die u eventueel verschuldigd bent over de periode tussen de aanvang van de bouw en de koop van de woning in de koopsom zit.
En dat de rente die u eventueel moet betalen over de periode dat de woning nog niet is opgeleverd maar de hypotheek al wel loopt, binnen de hypotheek is geregeld, bijvoorbeeld in het bouwdepot.

Om een hypotheek te kunnen aanvragen moet u de woning die u op het oog heeft eerst laten taxeren.

De advies- en bemiddelingskosten betaalt u aan uw financieel adviseur of bank voor advies en ondersteuning bij het afsluiten van de hypotheek.
De kosten hiervoor variëren sterk en liggen meestal tussen de € 1.500 en € 3.000 (20 tot 30 uur à € 80 tot € 150 per uur).
Bij het 'execution only' afsluiten van een hypotheek, dus zonder advies, zijn kosten onder de € 1.000 mogelijk.

De notariskosten voor de hypotheekakte en leveringsakte, inclusief btw en kadaster- en recherchekosten.

Deze kosten kunnen enorm verschillen, vraag daarom altijd een offerte aan bij verschillende kantoren. Voor een nieuwbouwwoning zijn deze kosten gemiddeld zo'n € 600, voor een bestaande woning € 1.100.

* Invoer is nodig voor de berekening

Meer berekenen

Er zijn in totaal 54 rekentools voor Hypotheek & Wonen.

Extra informatie