Zelf alles online berekenen

Al 24 jaar informatief en onafhankelijk.
284 rekentools en ruim 25.000.000 berekeningen per jaar.
Geheel bijgewerkt voor 2024.

Kosten koper berekenen

Wat anderen vinden:

 

Beoordeling: 7.3/10 (417x)

Wat zijn de kosten koper bij het kopen van een huis?
Welke bijkomende kosten zijn er?

Kosten koper berekenen

Naast de koopsom zijn er bij het kopen van een huis ook altijd bijkomende kosten, zoals: advies- en bemiddelingskosten, makelaarskosten, notariskosten en indien van toepassing bouwrente, taxatiekosten, overdrachtsbelasting, NHG, etc.

Deze kosten koper (KK), bij nieuwbouw ook ‘vrij op naam’ (VON) genoemd, zijn steeds minder afhankelijk van de koopprijs van het huis.

Bereken hieronder zelf de hoogte van de kosten koper, zodat u weet wat de bijkomende kosten zijn bij de koop van uw droomhuis.

Berekenen

Wat is de koopsom van de woning?
 
Bij een bestaande woning inclusief eventueel overgenomen roerende zaken, zoals gordijnen en vloerbedekking.

Als de hypotheek niet gelijk is aan de koopsom van de woning, hoe hoog is dan de af te sluiten hypotheek?

Vul het bedrag in aan roerende zaken zoals dit is opgenomen in het koopcontract. Denk hierbij aan overname van gordijnen, vloerbedekking, etc.
Over roerende zaken is geen overdrachtsbelasting verschuldigd.

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) biedt meer zekerheid en geeft u korting op de hypotheekrente. Er zijn wel voorwaarden voor van toepassing, zoals een maximale koopsom van € 435.000

Kies:

  • nee: als u geen makelaar heeft ingeschakeld voor de koop van de woning;
  • ja, met courtage: als u een makelaar heeft ingeschakeld voor de koop van de woning en daarvoor een makelaarscourtage moet betalen, een percentage van de koopprijs;
  • ja, met vaste prijs: als u een makelaar heeft ingeschakeld voor de koop van de woning en daarvoor een vaste prijs moet betalen.

%
 

Wat is de makelaarscourtage (percentage van de koopprijs) die u de makelaar moet betalen?
Kies ook of dit inclusief of exclusief btw is. De makelaarscourtage wordt meestal exclusief btw afgesproken. Gemiddeld is dit 1,50%.

In welk jaar wordt u eigenaar van de woning? Dit is het moment dat de transportakte passeert bij de notaris. De koop kan al eerder hebben plaatsgevonden.

Welk belastingtarief is van toepassing:

  • starters (vrijgesteld) – eenmalige vrijstelling voor de eerste woning¹ door kopers tussen de 18 en 35 jaar oud; met een maximale woningwaarde van € 510.000 in 2024 (€ 440.000 in 2023);
  • doorstromers (2%) – als ze zelf gaan wonen in de woning¹ als hoofdverblijf;
  • beleggers (hoog tarief ²) – woningen¹ gekocht als belegging, bijvoorbeeld voor de de verhuur, maar ook tweede woning, vakantiewoning, etc.;
  • anders (hoog tarief ²) – alle andere onroerende zaken, zoals bedrijfspanden, en koop door niet natuurlijke personen (bv, vof, etc.);
  • afwijkend tarief – door bijvoorbeeld meerdere verschillende kopers of voor meerdere verschillende objecten.
¹ De tarieven voor woningen gelden ook voor bijbehorende zaken, zoals een garage.
² Het hoog tarief is 10,4% in 2024 (en 2023).

%

Als de woning gezamenlijk gekocht wordt door bijvoorbeeld een starter en een niet-starter of ouder (belegger), bereken dan het percentage dat van toepassing is en vul dat hier in. Voor iedere medekoper geldt dan dat zijn percentage geldt voor zijn deel van de koopsom.
 
Bijvoorbeeld een woning die gekocht wordt door: Hans (40+) voor 50% en voor de andere helft door Ans (starter, 20%) samen met haar vader (belegger, 30%). Het percentage is dan (in 2024):
0,5 (deel Hans) × 2% + 0,2 (Ans) × 0% + 0,3 (vader) × 10,4% = 4,12%.

 
Als u onderstaande gegevens niet invult, worden daarvoor gangbare bedragen gebruikt:

Om een hypotheek te kunnen aanvragen moet u de woning die u op het oog heeft eerst laten taxeren.

De advies- en bemiddelingskosten betaalt u aan uw financieel adviseur of bank voor advies en ondersteuning bij het afsluiten van de hypotheek.
De kosten hiervoor variëren sterk en liggen meestal tussen de € 1.500 en € 3.000 (20 tot 30 uur à € 80 tot € 150 per uur).
Bij het 'execution only' afsluiten van een hypotheek, dus zonder advies, zijn kosten onder de € 1.000 mogelijk.

De notariskosten voor de hypotheekakte en leveringsakte, inclusief btw en kadaster- en recherchekosten.

Deze kosten kunnen enorm verschillen, vraag daarom altijd een offerte aan bij verschillende kantoren. Voor een nieuwbouwwoning zijn deze kosten gemiddeld zo'n € 600, voor een bestaande woning € 1.100.

* Invoer is nodig voor de berekening

Meer berekenen

Er zijn in totaal 68 rekentools voor Hypotheek & Wonen.

Extra informatie