Zelf alles online berekenen

Al 24 jaar informatief en onafhankelijk.
296 rekentools en ruim 25.000.000 berekeningen per jaar.
Geheel bijgewerkt voor 2024.

Historisch lage hypotheekrente23-10-2014

Momenteel is de hypotheekrente historisch laag. Veel huiseigenaren overwegen daarom het oversluiten van hun hypotheek.  Ze betalen nu vaak een veel hogere rente en willen door oversluiten besparen op hun maandlasten. De vraag is dan altijd of nu oversluiten verstandig is?

Wel of niet oversluiten is een kosten-/batenvraag. Wegen de oversluitkosten op tegen lagere maandlasten. U kunt dat zelf berekenen met onze Hypotheek oversluiten rekentool.

Historische hypotheekrentesDe tweede belangrijke vraag is of dit het goede moment voor oversluiten is, of dat de hypotheekrente mogelijk nog verder gaat dalen. De hypotheekrente is historisch laag, zoals te zien is in de bijgaande grafiek, gebaseerd op cijfers gepubliceerd door de Europese Centrale Bank (ECB).

Gaan we nog verder terug, dan betaalden we zelfs 10% of meer rente voor onze hypotheek.

Toch zal die geestdrift wat getemperd kunnen worden als we de Nederlandse rentesituatie plaatsen in het grotere plaatje van de ons omringende landen. Opmerkelijk is dat vanaf 2009 de rente in Nederland beduidend minder hard daalt dan in België en Duitsland. De opslag op de rente vanuit de banken in Nederland is dus nog hoog in vergelijking met onze buurlanden.

Hypotheekrentes-Nederland-Belgie-DuitslandDe consequentie hiervan? Hypotheken zijn bij ons op dit moment nog relatief duur. Ook al lijkt het niet zo.

Uw bank houdt uw hypotheek te duur

De oorzaak van die toch te dure hypotheken ligt bij de banken. Er zijn in Nederland nog maar een paar hypotheekaanbieders en een deel daarvan heeft in de crisis staatssteun gekregen om overeind te blijven. Banken met staatssteun mogen van Europa niet concurreren. Een gegeven waar de banken overigens niet om rouwen. Zij benutten de extra winst die behaald wordt door een hoge opslag op de rente om hun balans op te poetsen. En dus om hun financiële positie te verstevigen. Feitelijk betaalt u als hypotheekbezitter dus extra mee aan het weer gezond worden van de banken. Wellicht plaatst deze boodschap de euforie over de lage rente in een enigszins ander perspectief.

Uiteraard heeft BerekenHet.nl een mening

De rente in Nederland is dus erg laag, maar zou in de visie van BerekenHet.nl nóg wat verder kunnen gaan dalen. Zelfs als de marktrente niet echt veel lager kan, hebben de banken namelijk nog steeds ruimte om iets minder te verdienen op hun hypotheken door de opslag te verminderen. Een trigger daarvoor voor de banken zou kunnen zijn als er meer concurrentie komt uit het buitenland. Of als banken hun staatslening hebben afgelost, zoals ING binnenkort gaat doen, en daardoor de handen vrij krijgen om weer serieus te gaan concurreren. In de tweede grafiek kunt u in ieder geval zien dat het er op lijkt dat de hypotheekrente in Nederland weer wat meer gaat bewegen naar de rente in onze omliggende landen.

Handige rekentools

BerekenHet.nl heeft drie rekentools die u kunnen helpen bij uw vragen rond het oversluiten van uw hypotheek in uw specifieke situatie.

Oversluiten –  wel of niet verstandig?

Boeterente – hoe hoog is de boete bij voortijdig oversluiten?

Rentemiddeling – hoeveel boeterente betaalt u in de rentemiddeling?

Zelf berekenen

Er zijn in totaal 68 rekentools voor Hypotheek & Wonen.