Zelf alles online berekenen

Al 24 jaar informatief en onafhankelijk.
290 rekentools en ruim 25.000.000 berekeningen per jaar.
Geheel bijgewerkt voor 1 juli 2024.

Woning kopen dankzij familiebank hypotheek09-03-2012

HypotheekrenteaftrekNu het (voor starters op de woningmarkt) moeilijker wordt om voldoende hypotheek te krijgen voor hun woning, wordt de familiebank hypotheek interessant als aanvulling op een hypotheek bij een bank.

Als (groot)ouders een kind helpen met een hypotheeklening, kunnen ze daar beiden van profiteren.
Dat is het idee achter de familiebank.

De Familiebank hypotheek

Als een (klein)kind als starter op de woningmarkt moeite heeft om voldoende hypotheek te kunnen krijgen voor de koop van een woning, kunnen (groot)ouders de helpende hand bieden.

Het leuke hierbij is dat er altijd een gezamenlijk voordeel te behalen is.

De rente op een hypotheeklening is voor het kind bijna altijd hoger dan de rente die de ouders krijgen op hun spaargeld. Als de ouders hun kind geld lenen, kan dit dus goedkoper en/of krijgen ze meer rente dan op een spaarrekening bij de bank.

Daarnaast is er ook nog een fiscaal voordeel te behalen door de hypotheekrente-aftrek. De hypotheeklening is namelijk aftrekbaar voor het kind. De overheid betaalt dus mee aan de rente die de ouders ontvangen. Hoe hoger de hypotheekrente, hoe groter het voordeel. Maar er is een fiscaal maximum.

Ter compensatie van de hogere rente kunnen de ouders jaarlijks belastingvrij geld schenken aan hun kind.

Tot slot kan met behulp van een familiebank hypotheek  de hypotheek die geleend moet worden bij een bank verlaagd worden. Hierdoor kan het zijn dat de bank nu wel een hypotheek wil verstrekken en in een gunstig geval ook nog met een lagere hypotheekrente. 

Lees meer over deze slimme constructie en bereken zelf de voordelen:

Zelf berekenen

Er zijn in totaal 69 rekentools voor Hypotheek & Wonen.