Zelf alles online berekenen

Al 24 jaar informatief en onafhankelijk.
296 rekentools en ruim 25.000.000 berekeningen per jaar.
Geheel bijgewerkt voor 2024.

Beleggen in vastgoed31-10-2018

Prinsjesdag 2018 - Belastingplan 2019Beleggen in vastgoed is de laatste jaren steeds populairder geworden, ook bij particulieren. Mensen kopen een huis als belegging en gaan dit dan verhuren.
Spaargeld levert niets meer op, beleggen is te riskant en een collega doet het ook en loopt hiermee helemaal binnen. Allemaal redenen om ook te gaan beleggen in vastgoed.
Waarom is vastgoed zo populair? Welk rendement kunt u verwachten? En hoeveel eigen geld heeft u minimaal nodig?

Deze vragen waren voor ons aanleiding om een paar nieuwe rekentools te ontwikkelen, waarmee u onder andere kunt berekenen welk rendement u kunt behalen als u dat pandje wél koopt.

Waarom beleggen in huizen?

Beleggen in eigen vastgoed betekent dat u één of meerdere huizen koopt, om die vervolgens te verhuren. Veel gehoorde argumenten waarom dit interessant is, zijn:

  • De waardeontwikkeling van het beleggingspand: de huizenprijzen stijgen. Huizenprijzen kunnen ook weer dalen, maar de vraag naar woonruimte is groot en zal waarschijnlijk altijd blijven bestaan. En dat terwijl er niet zomaar ineens veel aanbod bij kan komen.
  • U ontvangt maandelijks huurinkomsten. Deze inkomsten zijn ook nog eens inflatiebestendig, omdat de huur door huurindexatie globaal gelijk zal stijgen met de inflatie.
  • Door het beleggingspand deels te financieren met een hypotheek, zorgt het zogenaamde hefboomeffect ervoor dat u een hoger rendement kunt halen op uw zelf geïnvesteerde geld. Ook wordt investeren in vastgoed toegankelijker, als de investering deels met een hypotheek gedaan kan worden.
  • Het is fiscaal redelijk interessant, omdat u alleen belasting betaalt in box 3 over de eigen investering (de waarde van het pand min de hypotheek daarop). De huurinkomsten zijn hierbij belastingvrij.
  • U belegt in iets tastbaars. U kunt uw beleggingspand zien, voelen en ruiken. Veel andere beleggingen zijn dit niet, of bij iets als bitcoins zelfs volledig virtueel.

Vastgoed rendement berekenen

Het berekenen van het rendement dat met een beleggingspand gemaakt wordt, is complexer dan bij beleggen in aandelen, maar in de basis gelijk.
U gaat geld verdienen door de waardestijging (of verliezen bij een waardedaling). En u krijgt tussentijds geld door de betaalde huur, vergelijkbaar met de dividenduitkeringen bij aandelen en de spaarrente bij sparen.

Wel zijn er vaak hoge aankoopkosten. Naast de kosten koper moet een gekocht huis vaak eerst verhuur klaar gemaakt worden. Er volgt een verbouwing met kosten, tijdens welke er meestal ook nog eens geen huurinkomsten zijn.

In de periode dat u de woning verhuurt ontvangt u huur van de huurder, maar heeft u ook te maken met belastingen, verzekeringen, onderhoud, etc.

Met onze nieuwe rekentool vastgoed rendement uit woning verhuren kunt u het rendement berekenen als u een huis koopt en dit gaat verhuren.

Deze berekening berekent het rendement op het door u geïnvesteerde kapitaal. De berekening toont ook de, in de vastgoedwereld vaak gebruikte, min of meer gestandaardiseerde, BAR ofwel bruto aanvangsrendement en NAR ofwel netto aanvangsrendement. Dit zijn maatstaven voor het te verwachten rendement in het eerste jaar van de verhuur.

Hefboomeffect met een hypotheek

Als u een pand voor verhuur deels koopt met geleend geld, kunt u extra rendement maken. Dit staat bekend als het hefboomeffect. Dit hefboomeffect ontstaat doordat u met het huis als onderpand geld kunt lenen tegen een lagere rente dan het rendement dat u ermee maakt.

Stel dat u 5% rendement maakt op een investering van € 200.000. En dit ook kunt doen met de helft van uw eigen geld en voor de helft met tegen geleend geld waarvoor u 3% rente moet betalen. Zonder lening maakt u per jaar 5% van €200.000 is € 10.000 rendement. Als u de helft leent, betaalt u hiervoor 3% over 100.000 is € 3.000. Maar heeft u tegelijk zelf maar € 100.000 geïnvesteerd.

Het rendement op uw investering is dan: € (10.000 – 3.000) / 100.000 = 7% in plaats van de 5%.

Er komen de laatste tijd steeds meer mogelijkheden om geld te lenen als u een huis koopt voor de verhuur. Banken bieden hiervoor hypotheken aan met mooie namen als verhuurhypotheek, investeringshypotheek, beleggingspandhypotheek en vastgoedhypotheek.

Hoeveel u kunt lenen als u een huis wilt kopen voor verhuur, kunt u berekenen met onze rekentool maximale verhuurhypotheek.

Risico’s

Tot slot toch even aandacht voor de risico’s. Ten eerste, als u niet exact weer wat u doet bij een belegging: niet doen. Dat geldt zeker ook voor beleggen in vastgoed.

Op internet zijn veel voorbeelden van veelbelovende rendementen te vinden. Maar tegelijk zijn de huizenprijzen de laatste jaren flink gestegen, wat deze rendementen zwaar onder druk zet. De vastgoed BAR’s en NAR’s dalen al jaren gestaag.

Ook is er kans op leegstand, huur die niet betaald wordt, of zelfs een slechte huurder die schade aanbrengt aan uw pand en/of die u er niet uitkrijgt.

De huizenprijzen zitten al weer jaren in de lift, maar resultaten uit het verleden zijn uiteraard geen garantie voor het heden. En … what goes up, must come down.

Het kopen van een beleggingspand kan interessant zijn, maar het is wel wat anders dan het openen van een spaarrekening!

 

Zelf berekenen

Er zijn in totaal 31 rekentools voor Sparen & Beleggen.