Zelf alles online berekenen

Al 24 jaar informatief en onafhankelijk.
290 rekentools en ruim 25.000.000 berekeningen per jaar.
Geheel bijgewerkt voor 1 juli 2024.

Box 2 dividend plannen • vermogen uit de bv naar privé

Wat anderen vinden:

 

Beoordeling: 9.0/10 (4x)

Hoeveel belasting betaalt u om uw geld uit de bv in privé te krijgen?
Plan uw dividenduitkeringen en minimaliseer daarmee de box 2 belasting.

Box 2 dividend plannen • vermogen uit de bv naar privé

Vanaf 2024 is het box 2 tarief 24,5% tot € 67.000 (dubbel voor fiscaal partners) en 33% daarboven, in plaats van de 26,9% in 2023.

Beperkt dividend uitkeren wordt goedkoper, (veel) meer dividend uitkeren wordt duurder.

Daarmee wordt het verstandig om uw dividenduitkering te spreiden en plannen.
Bijvoorbeeld als u een groot bedrag uit de zaak naar privé wilt halen, om de hypotheek (uit uw eigen bv) af te lossen nu het voordeel van de hypotheekrenteaftrek is afgenomen. Zie hiervoor ook onze berekening voor het kasrondje hypotheek uit eigen bv.

Met onderstaande berekening kunt u verschillende scenario’s voor het uitkeren van box 2 dividend doorrekenen. Al dan niet met daarnaast nog verdere kapitaalopbouw in de bv in de eerst komende jaren.

Let op: er zijn plannen om de afbouw van de algemene heffingskorting vanaf 2025 te laten gebeuren o.b.v. het verzamelinkomen. Dit betekent dat dan inkomen uit box 2, bij een verzamelinkomen tussen de ca. € 25.000 en € 78.000 (in 2025), met ca. 6,5% extra belast wordt, door het dalen van deze heffingskorting. Dit kan ook meegenomen in onderstaande rekentool.

Tip: als u (vanaf 2024) het uit te keren bedrag leeg laat, wordt er automatisch ‘fiscaal optimaal’ gerekend. De uitkering wordt dan maximaal binnen het lage tarief. Bedenk hierbij wel dat belastingtarieven in de toekomst altijd kunnen wijzigen …

 

Berekenen

t/m

Als het vermogen nog groeit door winst in de bv, kunt u opgeven hoeveel winst voor vpb er nog gemaakt wordt en hoelang dit nog het geval is.
Als er geen eindjaar wordt opgegeven, gaat de berekening er vanuit dat de winst gemaakt blijft worden.

Als het jaarlijks uit te keren bedrag niet wordt ingevuld, wordt er fiscaal optimaal (per jaar bekeken) zo snel mogelijk uitgekeerd.

gedurende
jaar

Als het jaar niet wordt ingevuld, gaat de berekening uit van meteen beginnen met uitkeren.
Als de looptijd niet wordt ingevuld, gaat het uitkeren door totdat het vermogen in de bv op is.

Er zijn plannen om de afbouw van de algemene heffingskorting vanaf 2025 te laten gebeuren o.b.v. het verzamelinkomen. Dit betekent dat dan een inkomen uit box 2, bij een verzamelinkomen tussen waarschijnlijk ca. € 25.000 en € 78.000, met ca. 6,5% extra belast wordt, door het dan dalen van deze heffingskorting. Wilt u de gevolgen hiervan meenemen in de berekening?
 
Er wordt dan bij dividenduitkeringen die het verzamelinkomen verhogen tussen bovenstaande grenzen met 6,5% extra belasting gerekend. NB Deze grenzen en het percentage zijn geschat.

Wat is het verzamelinkomen vanaf 2025 (ongeveer) zonder het box 2 inkomen (de dividend uitkeringen)?

* Invoer is nodig voor de berekening

Meer berekenen

Er zijn in totaal 41 rekentools voor Ondernemen, ZZP-er & DGA.

Extra informatie