Zelf alles online berekenen

Al 24 jaar informatief en onafhankelijk.
296 rekentools en ruim 25.000.000 berekeningen per jaar.
Geheel bijgewerkt voor 2024.

Wanneer is een hypotheek oversluiten interessant22-09-2015

Aan het oversluiten van een hypotheek voordat de rentevast periode is afgelopen zijn kosten verbonden. Toch kan uw hypotheek oversluiten wel interessant zijn. Wanneer is oversluiten wel en wanneer niet interessant?

Deze kosten bij oversluiten bestaan ten eerste uit een boeterente (omdat u voortijdig aflost). Daarnaast maakt u als u van geldverstrekker verandert ook taxatie- en notariskosten, en betaalt u doorgaans advies- en bemiddelingskosten voor de nieuwe hypotheek.

Toch kan uw hypotheek oversluiten wel interessant zijn. Dit is met vooral het geval als de rente nu erg laag is en u verwacht dat deze weer gaat stijgen.

U kunt soms dus door uw hypotheek over te sluiten geld besparen. Maar dit is niet altijd het geval, en het gaat om meer dan een lagere hypotheekrente alleen.

Op onze site kunt u zelf berekenen of uw hypotheek oversluiten u geld bespaart, of dat het u waarschijnlijk geld gaat kosten. Maar eerst volgt een nadere uitleg.

Geld besparen door hypotheek oversluiten

Als u uw hypotheek vervroegd aflost moet u hiervoor aan uw hypotheekverstrekker een boete betalen. Deze wordt ook vaak boeterente genoemd.

De boeterente is globaal gelijk aan het verschil tussen de hypotheekrente die u nu betaalt en de hypotheekrente die op dit moment geldt als u dezelfde hypotheek nu zou afsluiten. Het rode blok in onderstaande figuur.

Met vervroegd aflossen lijkt u dus op het eerste gezicht niets op te schieten.
Maar, als de hypotheekrente nu (erg) laag is en de rente in de komende jaren (flink) gaat stijgen, kunt u wel degelijk een voordeel behalen.
U kunt immers nu bij een lagere rente een nieuwe rentevast periode aangaan, terwijl, als u wacht tot uw rentevast periode is afgelopen, de rente mogelijk (veel) hoger is.

In bovenstaande figuur ziet u deze besparing weergegeven. 
De voorwaarde voor een besparing is dus wel dat de rente gaat stijgen in de resterende looptijd van uw huidige rentevast periode. De kans hierop is natuurlijk het grootst als de rente nu (erg) laag is.

Uw hypotheek oversluiten is dus vooral interessant als u:

  1. Verwacht dat de hypotheekrente omhoog gaat in de resterende looptijd van uw huidige rentevast periode.
  2. Aan het einde van uw rentevast periode zit, wat de boete beperkt.
  3. Voor een niet te korte nieuwe rentevast periode kiest.

Hypotheek oversluiten naar een andere geldverstrekker

Uw hypotheek oversluiten naar een nieuwe geldverstrekker betekent extra kosten: taxatiekosten, notariskosten en advies- en afsluitkosten voor uw nieuwe hypotheek.

Maar als u gedurende een (langere) periode hierdoor een lagere rente betaalt, kan het kiezen van een andere geldverstrekker met een lagere hypotheekrente toch voordeliger uitwerken.

In bovenstaande figuur is in lila de lagere rente weergegeven, waardoor het groene blok (de besparing) groter is geworden. Het extra rode blok zijn de eenmalige kosten voor het oversluiten van de hypotheek.

Uw hypotheek oversluiten naar een andere geldverstrekker is dus interessant als u:

  • Hierdoor een lagere hypotheekrente kunt krijgen.

Deze lagere hypotheekrente moet natuurlijk wel opwegen tegen de extra eenmalige kosten voor het oversluiten naar een andere geldverstrekker.

Bereken nu zelf of uw hypotheek oversluiten u geld kan opleveren of niet.

Zelf berekenen

Er zijn in totaal 68 rekentools voor Hypotheek & Wonen.