Zelf alles online berekenen

Al 24 jaar informatief en onafhankelijk.
284 rekentools en ruim 25.000.000 berekeningen per jaar.
Geheel bijgewerkt voor 2024.

Pensioen in Eigen Beheer vanaf 201728-07-2016


Staatssecretaris Wiebes heeft het voorstel gepubliceerd over de toekomst van Pensioen in Eigen Beheer  (PEB). Het is zijn plan om verdere opbouw van pensioen als PEB te laten stoppen in 2017 en tegelijk alternatieve oplossingen te bieden voor bestaand PEB. Het doel is vereenvoudiging en DGA’s die problemen hebben met hun PEB hiervan te verlossen.

Pensioen in eigen beheer

Pensioen in eigen beheer was ooit een prima manier voor DGA’s om pensioen op te bouwen met lagere kosten, waarbij het geld ook nog eens naar eigen inzicht besteed kon worden, bijvoorbeeld voor het verstrekken van een hypotheek voor de eigen woning van de DGA.

Maar bij steeds meer DGA’s werd het PEB alleen een fiscale aftrekpost, terwijl de bijbehorende pensioenreserve enkel op papier bestonden.

Ook de fiscale wijzigingen de laatste jaren verergerde de situatie. Doordat de commerciële waarde van de pensioenreserve doorgaans veel hoger is dan de fiscale (balans)waarde, in combinatie met de sinds kort verplichte dividendtoets, is het uitkeren van dividend vaak onmogelijk geworden.

Tijd voor de overheid om in te grijpen.

Wijzigingen in 2017

Vanaf 2017 is het niet meer mogelijk om nieuw pensioen in eigen beheer op te bouwen. Voor het bestaande PEB worden er drie oplossingen geboden:

  1. Premievrij laten doorlopen.
  2. Afkopen met belastingkorting in 2017, 2018 of 2019.
  3. Omzetten naar een spaarvariant, zonder verdere opbouw.

DGA’s die kiezen voor het beëindigen van het PEB (optie 2 of 3) worden door het afstempelen van de commerciële naar de fiscale (balans)waarde bevrijd van de dividendklem voor zover deze ontstaan is door het PEB. Zij kunnen in de toekomst weer makkelijker dividend uitkeren.

Bij het afkopen wordt er daarnaast in de jaren 2017 t/m 2019 ook een belastingkorting gegeven.  Met onze nieuwe rekentool pensioen in eigen beheer afkopen kunt u zelf berekenen welk bedrag er dan netto overblijft en hoe dit oprendeert in box 3 ten opzichte van de bv.

Na het afstempelen van de commerciële waarde kan er ook voor gekozen worden om over te stappen op een spaarvariant binnen de eigen bv. Verdere pensioenopbouw daarin kan niet meer.

Is afkopen een verstandige optie?

Welke optie voor welke DGA het verstandigste is, is nog niet zo eenvoudig te bepalen. Daarnaast zijn ook niet altijd alle opties voor elke DGA haalbaar en zijn er natuurlijk ook weer verschillende, fiscaal slimme constructies bedacht om er nog meer uit te halen.

Goed (fiscaal) advies lijkt dus onontbeerlijk, zeker als het om meer dan een paar duizend euro gaat.

Bij gebruik van onze PEB afkopen rekentool wordt al wel snel duidelijk dat afkopen en verder pensioen opbouwen in box 3 al snel geen interessante oplossing is als u niet op korte termijn met pensioen gaat. Door de lage rente in combinatie met de box 3 vermogensrendementsheffing is deze optie al snel minder interessant.

Daarnaast is het natuurlijk ook de vraag of het verstandig is om geld voor later (pensioen) nu al beschikbaar te maken in privé. Geld nu opmaken betekent immers later minder pensioen. En dan?

Verdere informatiebronnen:

Zelf berekenen

Er zijn in totaal 41 rekentools voor Ondernemen, ZZP-er & DGA.