De tijden zijn voorbij dat u, als u een eigen huis wilt kopen, al het geld daarvoor kunt lenen bij een bank. De maximale hypotheek die u kunt krijgen is tegenwoordig niet meer voldoende om een huis met alle bijkomende kosten te kunnen betalen. U moet zelf eigen geld meenemen en indien nodig daar eerst voor sparen. Hoeveel eigen geld heeft u nodig voor uw droomhuis? En hoelang moet u daarvoor sparen?
Bereken het zelf: hoeveel eigen geld heeft u nodig voor een eigen huis?
Maximale hypotheek en uw inkomen
De maximale hypotheek die u kunt krijgen wordt ten eerste beperkt door uw (gezamenlijke) inkomen. Volgens wettelijke regels berekent de hypotheekverstrekker welke hypotheek met uw inkomen verantwoord is.
Deze berekening kijkt naar de woonlasten die passen bij uw inkomen. De hoogte van de hypotheekrente speelt daarbij een belangrijke rol. Een lagere hypotheekrente betekent immers lagere woonlasten voor een hypotheek.
Maximale hypotheek en de waarde van het huis
Toen de huizenprijzen vanaf 2008 tot medio 2013 flink zijn gedaald, zijn er veel huizen onder water komen te staan. Dat betekent dat veel mensen een hogere hypotheek hadden dan de waarde van hun huis. Banken vinden dat niet fijn, omdat hun onderpand dan minder waard is dan wat er geleend is. En voor u kan dat betekenen dat u met een hypotheek restschuld blijft zitten als u uw huis gaat verkopen.
Om te voorkomen dat in de toekomst huizen vaker onder water komen te staan, heeft de overheid bepaald dat de maximale hypotheek ook beperkt moet worden ten opzichte van de waarde van de woning. In 2015 mag u maximaal 3% meer lenen dan de marktwaarde van de woning en in de jaren daarna steeds een procentje minder, voorlopig tot maximaal de waarde van de woning in 2018.
De maximale hypotheek kunt u zelf bereken: hoeveel hypotheek kunt u krijgen?
Bijkomende kosten
Bij het kopen van een huis heeft u naast de koopprijs ook bijkomende kosten. De zogenaamde kosten koper. Deze kosten bestaan, afhankelijk van of het om een nieuwe of bestaande woning gaat, uit kosten zoals: advieskosten, makelaarskosten, notariskosten, NHG kosten, bouwrente, taxatiekosten, overdrachtsbelasting, etc. Deze kosten zijn samen al snel 3 tot 7% van de koopprijs.
Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog de kosten voor de verhuizing, inrichting en eventuele verbouwing om het huis helemaal uw droomhuis te maken. Verf, vloerbedekking, gordijnen en een aantal kasten zijn bijna altijd nodig, maar vaak is verhuizen ook het moment om afscheid te nemen van een aantal oude meubels. En ook met een IKEA om de hoek, bent u toch al snel enkele duizenden euro’s kwijt.
De kosten koper kunt u ook bij ons berekenen: hoe hoog zijn de kosten koper?
Eigen geld noodzakelijk
Een huis kopen zonder eigen geld is tegenwoordig dan ook niet meer mogelijk. Voor de gelukkigen die tegelijk hun oude huis verkopen en dit lange tijd geleden gekocht hebben, kan de overwaarde op het oude huis helpen. Deze overwaarde moet verplicht gebruikt worden bij de koop van het nieuwe huis, maar zorgt er gelijk ook voor dat de hypotheek lager wordt.
Een huis kopen betekent meestal dat u tijdig zult moeten beginnen met sparen. De vraag is dan natuurlijk wel: hoeveel eigen geld heeft u nodig?
Om u daarbij op weg te helpen hebben we een nieuwe rekentool gemaakt waarmee u dat kunt berekenen. De rekentool berekent het geldgedrag dat u naast de hypotheek nodig heeft om een huis te kunnen kopen. En als u weet wanneer u een huis wilt gaan kopen, wordt er ook berekend hoeveel geld u maandelijks daarvoor moet sparen.
Zelf berekenen
Er zijn in totaal 69 rekentools voor Hypotheek & Wonen.