Zelf alles online berekenen

Al 24 jaar informatief en onafhankelijk.
297 rekentools en ruim 25.000.000 berekeningen per jaar.
Belastingplan 2025 + wijzigingen Tweede Kamer verwerkt.

100ste berekening op BerekenHet.nl10-11-2011

100ste berekening op BerekenHet.nlDeze week is de 100ste berekening geplaatst op BerekenHet.nl, gelijk met de nummers 101 en 102.
Daarmee is weer een mijlpaal bereikt.

Nadat dit voorjaar de 4e versie in 11 jaar van BerekenHet online was gezet, zijn er bijna 20 nieuwe berekeningen toegevoegd. Daar zaten 8 nieuwe berekeningen bij voor ZZP-ers en ondernemers en 4 voor fiscaal optimaal schenken aan goede doelen.

Naast nieuwe berekeningen komt er ook steeds meer informatie op de website, zoals een pagina met uitleg over de verschillende soorten kapitaalverzekeringen en hun fiscale behandeling, tips voor geld lenen, etc.

Deze week hebben we het thema lenen & krediet aangepakt en daar zijn nu 3 nieuwe berekeningen aan toegevoegd:

  • Maximale lening – volgens de laatste normen van de VNB en dus de ‘officiële berekening’ om te berekenen hoeveel u als consument maximaal kunt lenen bij een bank of andere geldverstrekker.
  • Rente lening – welke rente betaalt u voor uw lening?
  • Geld lenen kost geld – de verplichte waarschuwing van de AFM, maar hoeveel geld kost geld lenen eigenlijk precies in uw geval?

Maximale lening

Om te kunnen berekenen wat de maximaal verantwoorde lening voor iemand is, is het van belang om te kijken naar de persoonlijke omstandigheden van de aanvrager. De vraag waar alles om draait is: hoeveel kan iemand maandelijks betalen aan rente en aflossing van de (extra) lening, zonder in financiële problemen te komen?

De Wft (Wet op het financieel toezicht) schrijft voor dat een kredietaanbieder – in het belang van de consument – onderzoekt of de gevraagde lening past binnen de financiële mogelijkheden van de consument. 

De laatste jaren is daar moeizaam een gedragscode voor ontstaan, vanuit de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), die ondersteund wordt door het Ministerie van Financiën, de AFM, de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) en enkele andere partijen.

Een gedragscode die vanaf 2012 ook aansluit op de Gedragscode Hypothecaire Financiering (GHF).

Er is dus nu eindelijk een algemeen bruikbare ‘officiële’ berekening voor het berekenen van de maximale lening voor consumptief krediet. Wij hebben die toegevoegd aan onze berekeningen voor lenen & krediet.

Geld lenen kost geld!

De bekende verplichte slogan van de AFM bij reclames over leningen en krediet.

Wij dachten natuurlijk direct: maar hoeveel dan? En daarom hebben we er een berekening voor gemaakt die voor u uitrekent hoeveel geld lenen kost. Ook handig om verschillende leningen te vergelijken.

Rente lening

En een laatste rekenmodule die nog miste, was het berekenen van de rente die betaald wordt voor een lening. Als u weet hoeveel en hoelang u moet terugbetalen voor uw lening, kunt u nu ook uitrekenen hoeveel rente u betaalt voor de lening.