Zelf alles online berekenen

Al 24 jaar informatief en onafhankelijk.
284 rekentools en ruim 25.000.000 berekeningen per jaar.
Geheel bijgewerkt voor 2024.

Wat kosten zonnepanelen?

Zonnepanelen kosten al snel tussen de € 4.000 en € 7.000.

Wat zijn de kosten voor zonnepanelen?

De kosten voor zonnepanelen bestaan uit:

  • zonnepanelen (8 – 24 stuks) € 3.000 – € 8.000
  • omvormer € 1.000 – 1.500
  • installatie € 800 – € 2.000

Wanneer je overweegt om zonnepanelen op je dak te plaatsen, is het natuurlijk de vraag of het rendabel is. Zonnepanelen worden steeds goedkoper, terwijl de opbrengst steeds beter wordt. Je bezuinigt niet alleen op energiekosten, maar je helpt ook mee om het klimaat te beschermen. Met de zonnepanelen van nu, heb je de kosten er na ongeveer 10 jaar uit. De panelen gaan meer dan 25 jaar mee maar het rendement neemt jaarlijks met ongeveer een half procent af. De aanschafprijs is natuurlijk met name afhankelijk van het aantal panelen dat je plaatst.

Gebruik ook onze rekentool om te berekenen wanneer je de kosten hebt terugverdient.

Opbrengst

Zonnepanelen betalen zich terug in ongeveer 10 jaar. De jaarlijkse opbrengst is dus ongeveer 10% van de investering.

De opbrengst van zonnepanelen is natuurlijk afhankelijk van het aantal zonuren. Hoe meer zon, hoe groter de opbrengst. Toch is dat in Zuid-Frankrijk maar anderhalf keer zoveel als in Nederland. De opbrengst is vooral afhankelijk van de stralingsintensiteit. Daarom kunnen ze het beste geplaatst worden op een Zuid-hellend vlak. De hoogste opbrengst wordt bereikt bij een hellingshoek van 20 tot 60 graden. Op een plat dak kan daarom het beste een armatuur worden geplaatst om een betere hellingshoek te creëren.

Hoewel je het misschien niet verwacht wordt er ook in de winter energie opgewekt. De opbrengst is namelijk niet afhankelijk van de temperatuur. Sterker nog: hoe hoger de temperatuur, hoe kleiner de opbrengst. Daarom is het belangrijk dat er achter de zonnepanelen voldoende ruimte is, zodat het lucht achterlangs kan lopen.

Soort panelen – zwart, blauw of dunne film

De meeste panelen in Nederland zijn zwart (monokristallijn silicium) of blauw (polykristallijn silicium). De opbrengst is vrijwel gelijk. De duurdere brons groen of paarse panelen zijn duurder en de opbrengst daarvan ligt bovendien een tiende tot een kwart lager dan de zwarte of blauwe.

Daarnaast zijn er dunne film zonnepanelen. Ze zijn flexibel en meer gebruikelijk op grote oppervlakken. Het rendement is meestal hoger omdat ze minder afhankelijk zijn van rechtstreekse zoninval. Ze zijn dus zeer geschikt voor daken dit niet op het zuiden liggen.

Omvormer

Een omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom van de panelen wordt omgezet in de wisselstroom van het elektriciteitsnet. Hiermee produceert het systeem zoveel mogelijk stroom bij de temperatuur en stralingsintensiteit van dat moment.

Power optimizers worden gekoppeld aan ieder afzonderlijk paneel. Dat is vooral van belang wanneer er panelen zijn die minder zon krijgen. Deze power optimizers zorgen ervoor dat een paneel in de schaduw niet resulteert in een lagere productie van het hele systeem. Een klein kastje zorgt dan voor een optimale combinatie van spanning en stroom.

Bij micro-omvormers heeft elk paneel ook zijn eigen omvormer. Dit systeem brengt echter wel hogere aanschafkosten met zich mee in vergelijking met de eerder genoemde power optimizers.

Capaciteit

Omdat de hoeveelheid zon niet constant is wordt bij zonnepanelen het maximale vermogen aangegeven in Wattpiek. Hoe hoger dit vermogen, hoe meer opbrengst. Hoewel dat natuurlijk per merk kan verschillen.

Wanneer de panelen goed zijn geplaatst kan een zonnepaneel met 500 Wattpiek jaarlijks ongeveer 400 kWh aan elektriciteit opwekken. Dat komt neer op een besparing van ongeveer € 100 per jaar.

Het jaarlijkse gebruik is uiteraard afhankelijk van het aantal gezinsleden. Voor 1 persoon zijn 8 panelen voldoende, voor 4 personen zijn dat ongeveer 18 panelen. Dat betekent dat je relatief goedkoper uit bent bij meer panelen.

Aantal personen Aantal panelen Investering Besparing per jaar
1 8 € 4.000 € 400
2 12 € 6.000 € 650
4 18 € 7.000 € 900

Btw terugkrijgen

Wanneer je zonnepanelen plaatst is de kans groot dat je btw kunt terug vragen. Je moet je dan wel aanmelden als btw-ondernemer en btw-aangifte doen. Kijk hiervoor op de website van de belastingdienst.