Zelf alles online berekenen

Al 24 jaar informatief en onafhankelijk.
290 rekentools en ruim 25.000.000 berekeningen per jaar.
Geheel bijgewerkt voor 1 juli 2024.

Wat kost scheiden?

Scheiden kost € 2.000 tot € 3.000.

Wat zijn de kosten bij een scheiding?

Pas getrouwde stellen zullen stellig zeggen dat het hun niet zal overkomen: scheiden. Toch eindigt een derde van de huwelijken in een scheiding. De meeste scheidingen vinden plaats na een huwelijk van 4 jaar. In de meeste gevallen wordt als reden aangegeven dat karakters botsen of dat een goed gesprek niet meer mogelijk is.

De kosten voor een scheiding bestaan uit:

  • relatiebemiddeling € 750
  • mediator € 400 tot 1.400
  • advocaat € 2.500
  • griffierechten 145 p.p.
  • kinderalimentatie
  • inrichten nieuwe woning

Relatiebemiddeling

Relatietherapie werkt in 70% van de gevallen. Cijfers wijzen echter uit dat dit succes soms niet langer dan 2 tot 5 jaar duurt. Wanneer je samen besluit om in therapie te gaan is de duur van de therapie afhankelijk van de bereidwilligheid, de ernst van de relatieproblemen en de therapeut. De kosten voor therapie liggen meestal rond de € 100 per uur. De meeste stellen hebben 5 tot 10 sessies nodig, wat neerkomt op € 500 tot € 1.000.

Mediator

Wanneer je samen heb besloten om uit elkaar te gaan kan een mediator helpen om dit in goede banen te leiden zonder dat het een vechtscheiding wordt. Mediation duurt tussen de 2 en 8 uur, afhankelijk van de eenvoud of complexiteit van de scheiding, bijvoorbeeld als het gaat om de kinderen. Het tarief van een mediator bedraagt rond de € 180 per uur. Ook wanneer mediation niet helpt om er samen uit te komen, moeten de kosten betaald worden.

advocaat

Als het niet lukt om de scheiding via een mediator te regelen zul je een advocaat moeten inschakelen. Het honorarium van een advocaat bedraagt € 150 tot € 200 per uur. Soms wordt vooraf een prijs van € 2.500 afgesproken. Wanneer er over en weer veel onenigheid is zul je misschien beiden een eigen advocaat in de arm moeten nemen. Dat de kosten dan minimaal het dubbele zullen zijn is wel duidelijk. Gebruik de rekentool gesubsidieerde rechtsbijstand om te berekenen of u recht heeft op een zogenaamde toevoeging.

griffierechten

Voor griffierechten geldt een vast tarief van € 145 per persoon..

Kinderalimentatie

De alimentatie die betaald moet worden voor de kinderen is afhankelijk van het inkomen van beide ouders, het kindgebonden budget en het aantal dagen dat de kinderen verblijven bij beide ouders. Gebruik onze rekentool kinderalimentatie berekenen om de hoogte van de kinderalimentatie zelf te berekenen.

Inrichten nieuwe woning

Normaal gesproken kun je ervan uitgaan dat je beiden genoegen moet nemen met 70% van het inkomen dat je eerder had. Behalve de kosten van de scheiding zelf zul je immers moeten rondkomen van één salaris. Daarvan moet je niet alleen de hypotheek of huur van je eigen woning moeten betalen, maar je moet deze ook inrichten. Ook die kosten zijn natuurlijk niet samen te vatten in een bedrag. Dit is afhankelijk van de grootte van de tweede, nieuwe woning en het aantal kinderen dat mee verhuist.