Zelf alles online berekenen

Al 24 jaar informatief en onafhankelijk.
296 rekentools en ruim 25.000.000 berekeningen per jaar.
Geheel bijgewerkt voor 2024.

WOZ-waarde eigen huis. Beter laag of toch hoog?23-03-2015

Onlangs kregen huizenbezitters de nieuwe WOZ-beschikking op de deurmat bezorgd. Op verjaardagsfeestjes is dit direct een ´trendy topic´. Tegelijkertijd en slim getimed roept het ene na het andere reclamebord langs de digitale snelweg u op om bezwaar te maken. Maar is een lage WOZ-waarde wel altijd wenselijk? Dat is nog maar de vraag…

Eén ‘waarheid’ nemen heel veel huizenbezitters al vele jaren voor zoete koek aan: hoe lager de WOZ-waarde, hoe lager de daaraan gekoppelde ozb, waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Dit mantra motiveert veel huizenbezitters al jaren om bezwaar te maken tegen de hoogte van de WOZ-waarde van hun woning. Maar om hoeveel geld gaat het eigenlijk? Voor een gemiddelde woning gaat het om tientjes, vaak minder dan honderd euro per jaar. Wel ieder jaar opnieuw, dus na jaren gaat het toch om een redelijk bedrag. Een lage WOZ-waarde is in dit opzicht dus altijd gunstig.

Verkopen? Een hogere WOZ-waarde kan gunstig zijn

Een lagere WOZ-waarde is niet altijd gunstig. Feit is namelijk dat bij verkoop van uw huis een lagere WOZ-waarde het openingsbod naar beneden kan trekken. Die WOZ-waarde is door iedere potentiële koper vrij opvraagbaar, dus te verbergen valt er niets. Hoe hoger uw WOZ-waarde, hoe meer men waarschijnlijk bereid is te betalen voor uw huis. En dan gaat het doorgaans niet om tientjes.

Vindt u zelf in het licht van uw verkoopplannen dat uw WOZ-waarde te laag is? Dan kunt u waarschijnlijk vanaf volgend jaar tegen die in uw ogen te lage waarde bezwaar maken.

Wie erft, die derft…met een hogere WOZ-waarde

Wie een huis erft, is onomwonden gebaat bij een lage WOZ-waarde door de hieraan gekoppelde erfbelasting. Omdat de erfbelasting tussen de 10 en 40% (2015) bedraagt, gaat het al snel ook om flinke bedragen. Gebruik hiervoor onze rekentool: erfbelasting berekenen.
U mag kiezen welke WOZ-waarde u gebruikt bij de aangifte erfbelasting. De WOZ-waarde met de peildatum van 1 januari van het jaar van overlijden, of die van één jaar eerder. Gebruik dus altijd de laagste waarde.

Wat is nu beter: hoog of laag?

Dat hangt er dus van af. Voor (oudere) mensen, die hun woning willen vererven naar bijvoorbeeld hun kinderen is een lage WOZ-waarde het beste, omdat deze veel invloed heeft op de te betalen erfbelasting. Gaat u (voorlopig) niet verhuizen, dan bespaart u jaarlijks met een lage WOZ-waarde. Niet heel veel, maar wel ieder jaar opnieuw. Gaat u (binnenkort) verhuizen, dan helpt een hogere WOZ-waarde u waarschijnlijk bij het verkrijgen van een betere verkoopprijs. 

Uiteraard heeft BerekenHet.nl een mening

Voor het maken van bezwaar kunt u de bureaus inschakelen die zo uitbundig adverteren dat ze dit voor u kosteloos of op basis van ‘no-cure-no-pay’ willen doen. Maar let op: een met veel pijn en moeite verkregen verlaging van 10.000 euro in een bezwaarprocedure levert u slechts tientjes voordeel op. Tegelijkertijd moet uw gemeente dit bureau ettelijke honderden euro´s betalen voor de werkzaamheden. Iemand moet dat betalen. Al die kosten opgeteld worden in het belastingjaar daarop meegenomen in het tarief van de onroerende zaakbelasting (OZB). Dus is de rekensom dat uiteindelijk alle belastingbetalers in uw gemeente hiervoor opdraaien. Een sigaar uit eigen doos, ook voor de spreekwoordelijke niet-rokers.

Ga dus niet altijd automatisch voor een lagere WOZ-waarde. En als het moet, regel het dan zelf met de gemeente. Dat scheelt hun kosten, waardoor de OZB voor iedereen wat minder hoeft te stijgen.

Zelf berekenen

Er zijn in totaal 68 rekentools voor Hypotheek & Wonen.