Al een tijdje geleden kwam er van verschillende goede doelen de vraag bij ons binnen of we een berekening konden ontwikkelen voor de belastingaftrek van giften aan goede doelen.
Toen we dat deze zomer oppakten, werd al snel duidelijk wat het belang van deze berekeningen voor hun was: als u slim geeft, kunt u de overheid flink mee laten betalen aan uw giften! U kunt daardoor meer geven.
Een belastingaftrek van meer dan 40% is voor de meeste mensen mogelijk!
Ook bleek al snel dat het allemaal weliswaar rekentechnisch niet zo ingewikkeld was, maar fiscaal wel erg rommelig. U kunt eenmalig een gift doen. Of een extra gift in hetzelfde jaar. U kunt maandelijks of jaarlijks geld geven. Al dan niet notarieel vastgelegd. En de ondernemers onder ons kunnen ook nog eens kiezen om te geven vanuit privé, of vanuit hun BV. Fiscaal allemaal net weer even anders.
Al met al heeft dit geleid tot maar liefst vier nieuwe berekeningen en een extra pagina met veel informatie over giften aan goede doelen.
Hierbij hebben we vooral gekeken naar wat u moet kunnen berekenen om maximaal te kunnen profiteren van de aftrekbaarheid van giften. Hoe kunt u de overheid maximaal mee laten betalen? Voor de meeste mensen is het haalbaar om, door slim te geven, de overheid ruim 40% mee te laten betalen. U kunt daardoor 70% meer geld geven voor hetzelfde geld.
U bepaalt waar het geld naar toe gaat en de overheid betaalt daar flink aan mee. En daarvoor hoeft u niet eens in de Tweede Kamer te zitten.
De nieuwe berekeningen voor giften zijn:
- Eenmalige extra gift – wat betaalt u na aftrek van belastingen?
- Periodieke en notariële giften – wat is de belastingaftrek?
- Zakelijke giften – wat kosten deze in de zaak en in privé?
- Geven in privé of zakelijk – wat geeft het grootste fiscale voordeel?
Het enige wat u nu zelf nog moet bepalen, is aan welk goed doel of instelling u geld wilt geven. Daar kunnen we u helaas niet bij helpen.
Maar met deze nieuwe berekeningen hebben we het wel makkelijker gemaakt om te berekenen hoeveel u kunt geven, hoe u het beste kunt geven en hoeveel de overheid er dan bij legt.
Makkelijker kunnen we het niet maken, wel leuker …
Zelf berekenen
Er zijn in totaal 14 rekentools voor Schenken & Erven.