Zelf alles online berekenen

Al 24 jaar informatief en onafhankelijk.
296 rekentools en ruim 25.000.000 berekeningen per jaar.
Geheel bijgewerkt voor 2024.

Nieuwe maximale hypotheek berekeningen25-01-2013

Nieuwe maximale hypotheek berekeningen op BerekenHet.nlDe maximale hypotheek berekeningen op BerekenHet.nl zijn
begin 2013 verbeterd en uitgebreid.

De minister van Financiën heeft eind 2012 vastgelegd hoe de maximale hypotheek berekend moet worden. De rekenregels volgens de normen van de GHF en NHG zijn daarin samengevoegd. Dit heeft geresulteerd in één nieuwe maximale hypotheekberekening, waarin ook de maximale mogelijke hypotheek met NHG wordt berekend.

Daarnaast zijn er nu twee nieuwe berekeningen: het berekenen van de maximale hypotheek met erfpacht, en het berekenen van de maximale hypotheek uit de gewenste netto maandlasten.

Maximale hypotheek volgens de wettelijke normen

Wij hebben onze maximale hypotheek berekeningen volgens de verschillende normen (GHF en NHG) vervangen door één berekening die rekent volgens de nieuwe wettelijk vastgelegde rekenregels.

De nieuwe berekening toont tegelijk ook welke hypotheek maximaal verkregen kan worden met NHG (Nationale Hypotheek Garantie).

In 2012 had de NHG haar hypotheeknormen verruimt voor een bepaalde groep tweeverdieners. Helaas was de AFM (Autoriteit Financiële Markten) het daar toen niet mee eens, waardoor veel banken en verzekeraars deze verruiming niet volgden. De minister heeft nu de verruiming voor tweeverdieners opgenomen in de wettelijke rekenregels. Dat geeft duidelijkheid en is goed voor deze groep tweeverdieners.
Helaas blijven begin 2013 toch veel hypotheekverstrekkers voor deze groep vasthouden aan een lagere maximale hypotheek. Zij nemen de verruiming niet mee in de berekening. Dit mag volgens de wet. Ze mogen geen hogere maximale hypotheek aanbieden, maar wel een lagere.

We berekenen daarom ook de maximale hypotheek zonder de verruiming voor deze tweeverdieners en laten ze beide zien als er een verschil is.

Maximale hypotheek berekenen,volgens de wettelijke normen en ook met NHG.

Maximale hypotheek met erfpacht

Een huis kopen met erfpacht is in opkomst, mede omdat dit de totale maandlasten kan drukken. De grond wordt niet gekocht, waardoor de hypotheek lager kan blijven. Wel moet er een erfpachtcanon betaald worden voor gebruik van de grond. Maar bij erfpacht zijn de hypotheeklasten + erfpachtcanon vaak wel lager.

Mensen die een huis willen kopen met erfpacht, kunnen nu ook berekenen wat voor hen de maximale hypotheek is.

Maximale hypotheek met erfpacht berekenen, wettelijke normen, ook met NHG.

Maximale hypotheek uit netto maandlasten

Als u weet wat u maximaal per maand kunt of wilt uitgeven aan uw hypotheek, kunt u nu ook berekenen welke maximale hypotheek daarbij hoort. We berekenen de maximale hypotheek en, wat als gevolg daarvan, de koopprijs van een huis ongeveer kan zijn.

U kunt op deze manier snel en makkelijk een indruk krijgen in welke prijsklasse u huizen kunt zoeken als u weet wat u maandelijks kunt missen aan netto hypotheeklasten.

Maximale hypotheek uit netto maandlasten, wettelijke normen, ook met NHG.

Zelf berekenen

Er zijn in totaal 68 rekentools voor Hypotheek & Wonen.