Zelf alles online berekenen

Al 24 jaar informatief en onafhankelijk.
294 rekentools en ruim 25.000.000 berekeningen per jaar.
Prinsjesdag update • belastingplan 2025 verwerkt.

Crowdfunding als alternatief voor sparen22-06-2015

De spaarrente is lager dan ooit en levert u niets meer op. Sterker nog, door de vermogensrendementsheffing en inflatie, samen al gauw ruim 2%, neemt u vermogen alleen maar af als u het op een spaarrekening zet. U moet dus wat anders. U kunt natuurlijk gaan beleggen, uw hypotheek aflossen of investeren in uw eigen woning, maar er is ook nog zoiets als crowdfunding. Dat kan interessant zijn als u uw geld later toch aan iets anders wilt besteden. En .. met crowdfunding kunt u zeker voor de dag komen op een verjaardag of feestje.

Wat is crowdfunding

Crowdfunding is een vorm van financiering waarbij mensen die geld nodig hebben dit ophalen bij een grote groep andere mensen. Deze leveren allemaal individueel een beperkte bijdrage, zonder tussenkomst van een bank.

Er zijn verschillende vormen van crowdfunding. Van oorsprong ging het vaak om voorfinanciering bij creatieve projecten van artiesten of uitvinders die zo geld bij elkaar haalden voor een nieuw muziekalbum of innovatief product. Tegenwoordig wordt crowdfunding veel breder gebruikt. Van donatie, waar u niets terug krijgt, tot en met participatie, waarbij u een belang krijgt in een project of onderneming.

Als u crowdfunding wilt gaan gebruiken als alternatief voor sparen, kijken we vooral naar crowdfunding waarbij u geld uitleent tegen een rentevergoeding, meestal met een beperkte looptijd van maximaal enkele jaren.

Geld tijdelijk uitlenen via crowdfunding

Ondernemers die geld nodig hebben, proberen dit steeds vaker te vergaren via crowdfunding. Hiervoor zetten ze hun project op een zogenaamd crowdfunding platform. Deze websites fungeren als marktplaatsen waar ondernemers en investeerders samenkomen. De één zoek geld, de ander zoekt rendement.

Een ondernemer zet zijn project op het platform. Potentiële investeerders kunnen zien hoeveel geld er nog nodig is, hoelang de lening loopt en welke rente er wordt betaald. De lening wordt hierbij meestal ook beoordeelt op risico. Hoe riskanter de lening is, hoe hoger de rente is die de ondernemer moet betalen aan de investeerder.

Na registratie op het platform, kunt u meer details van de projecten bekijken en op zoek gaan naar de snoepjes en daarin investeren. Veel mensen vinden dit zoeken naar de beste projecten leuk om te doen en dat verklaart waarschijnlijk mede waarom crowdfunding op dit moment zo’n succes is.

Enkele bekende crowdfunding platforms zijn:

  • Geldvoorelkaar – de grootste in Nederland voor particuliere en zakelijke leningen.
  • Symbid – platform voor investeren in of lenen aan start-ups en MKB.
  • – investeren in het Nederlandse MKB.
  • Lendahand – voor lenen 'met je hart' aan ondernemers in opkomende landen.

NB Alle bovenstaande platforms behalve Lendahand hebben op het moment van schrijven een AFM vergunning. Lendahand heeft sinds september 2017 een AFM vergunning.

Rendement, risico en spreiding

Een vast gegeven bij investeren is: hoe hoger het risico is, hoe hoger het rendement zal zijn. Dat geldt ook omgekeerd. Een hoog rendement betekent vrijwel altijd dat u veel risico loopt. 

De twee extreemste zijn misschien wel een loterij en de bekende oude sok. Met een loterij kunt u miljoenen verdienen met een investering van enkele euro’s, de prijs van het lot. Maar u heeft tegelijk ook een hele grote kans dat  u dat ‘mogelijke rendement’ nooit zult maken. Geld bewaren in een oude sok geeft geen rendement, maar tegelijk is de kans ook heel groot dat u uw geld niet verliest.

Bij investeren en beleggen geldt de algemene regel dat het risico verkleind kan worden door een investering goed te spreiden. Ook bij investeren via crowdfunding is spreiding van groot belang. De risico’s zijn namelijk zeker niet klein. Daarom staat er ook vaak een interessante rente tegenover tot soms zelfs 10% of meer.

Het voordeel van investeren via crowdfunding, in plaats van in het veelbelovende bedrijf van uw zwager, is dat risico spreiden bij crowdfunding heel goed kan. De meeste mensen investeren kleine bedragen en de platforms zijn daar volledig op ingericht.
Spreiden kan ten eerste over verschillende projecten. Zit er dan een ondernemer tussen met pech of een die rotte appel blijkt te zijn, dan blijft zo de schade beperkt. Daarnaast kunt u spreiden over de verschillende crowdfunding platforms. Ook deze platforms kunnen immers failliet gaan. Net als Sellaband en recenter nog TenPages in 2014.

Uiteraard heeft BerekenHet ook een mening

Dat investeren via crowdfunding op dit moment erg populair is, komt waarschijnlijk door de lage spaarrente en het feit dat crowdfunden gewoon een leuke bezigheid is. Als bonus gaat het ook nog buiten de bankwereld om en het is heerlijke gespreksstof op verjaardagen.

Maar een waarschuwing is wel op zijn plaats. Al is crowdfunding ooit met de beste bedoelingen ontstaan, helaas betekent het succes nu ook dat er boefjes op af zullen komen die voor het snelle geld gaan. Deze ratjes komen namelijk overal op af waar relatief makkelijk en/of snel geld te verdienen is.

Daarnaast is makkelijk verkregen geld vaak ook weer makkelijk uitgegeven. Professionele investeerders verwachten daarom ook altijd dat de ondernemer zelf ook zijn nek uitsteekt. Kijk daarom ook of de ondernemer zelf ook investeert en of hij bijvoorbeeld in privé garant staat.

Wees alert en kijk goed waar u in investeert. En bedenk … als iets te mooi lijkt om waar te zijn … dan is het over het algemeen ook te mooi om waar te zijn.

Maar laat deze waarschuwing u niet afschrikken! Crowdfunden is leuker dan sparen en kan ook een veel beter rendement opleveren.

Zelf berekenen

Er zijn in totaal 30 rekentools voor Sparen & Beleggen.

Extra informatie