Zelf alles online berekenen

Al 24 jaar informatief en onafhankelijk.
290 rekentools en ruim 25.000.000 berekeningen per jaar.
Geheel bijgewerkt voor 1 juli 2024.

Geld investeren via Lendahand i.p.v sparen bij uw bank

Lendahand project

Via crowdfunding geld uitlenen aan ondernemers in opkomende landen tegen 5 tot 7% rente.

  • Wilt u meer rendement op uw (spaar)geld?
  • Wilt u meehelpen om armoede te bestrijden door banen te creëren en gezinnen toegang te geven tot basisbehoeften?

Kijk dan eens naar Lendahand, waar u via crowdfunding geld kunt uitlenen aan MKB’ers in opkomende landen tegen een rentevergoeding van 5 tot 7%. Een veel hogere rente dan u bij uw bank krijgt en u doet tegelijk ook iets goeds met uw geld! Al meer dan 16.000 investeerders gingen u voor. Let op: wel met hoger risico.  

Geld uitlenen via Lendahand

Via Lendahand kunt u investeren in bewezen ondernemers in ontwikkelingslanden als Kenia, Indonesië en Peru.

Voor ondernemingen in deze landen is het doorgaans moeilijk om betaalbare financiering te krijgen: ze komen niet in aanmerking voor een lening bij de bank of er gelden exorbitant hoge rentes. Lendahand ondersteunt het midden- en kleinbedrijf in opkomende regio’s met betaalbare leningen, verstrekt door investeerders die een (duurzaam) alternatief voor hun spaargeld zoeken.

Investeren kan vanaf € 10 en investeerders kiezen zelf welke ondernemer(s) ze willen helpen. De looptijd van de projecten verschilt van 6 maanden tot 4 jaar en de rentes op de leningen variëren van 4 tot 7 procent (afhankelijk van het risico).

De projecten die via Lendahand worden ondersteund dragen bij aan lokale economische groei en werkgelegenheid en zorgen zo voor sociale, economische én educatieve vooruitgang in opkomende landen. Het platform is geen goed doel, maar een social enterprise en dus niet afhankelijk van donaties of subsidies.
Lendahand beschikt over de nieuwe Europese vergunning voor crowdfundingplatformen en staat onder toezicht van de AFM

In 2018, 2019 en 2021 won Lendahand de IEX Gouden Stier voor het Beste Crowdfundingplatform van Nederland.

Geld uitlenen betekent altijd risico lopen

Geld uitlenen houdt altijd een risico in. Dat geldt voor geld uitlenen aan familie en vrienden, maar inmiddels weten we ook dat banken (bijna) failliet kunnen gaan. Welke risico’s loopt u bij Lendahand?

Lendahand is actief sinds medio 2013 en via de site is tot nog toe (december 2023) al 170 miljoen euro uitgeleend aan MKB’ers in meer dan 40 opkomende landen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika.  Er is reeds 120 miljoen euro terugbetaald.

Dergelijke investeringen vallen niet onder het depositogarantiestelsel. Toch is het risico beheersbaar. Tot op heden is ongeveer 2,5% van de investeringen afgeschreven.

Bij Lendahand kunt u op twee manieren geld uitlenen, via een financiële instelling of direct aan een bedrijf.

Lendahand maakt gebruik van financiële instellingen die geworteld zijn in de maatschappij aldaar en een ruime ervaring hebben in het verstrekken van leningen aan MKB’ers. Alle ondernemingen waaraan geleend wordt, zijn grondig gecheckt door deze instellingen. U verstrekt dus groeikapitaal aan een bedrijf terwijl u het risico loopt op de financiële instelling die ertussen zit. In eerste instantie dekken de instellingen het risico op wanbetaling en valutaschommelingen af. De leningen zijn in euro’s, net zoals de halfjaarlijkse terugbetalingen en de rentebetalingen.

Er is wel altijd een kans dat een financiële instelling niet meer aan zijn betalingsplicht kan voldoen, bijvoorbeeld als veel MKB’ers met leningen tegelijkertijd failliet gaan of door een natuurramp. In dat geval kunt u (een deel van) uw uitgeleende geld kwijt raken.

Bij directe investeringen in een bedrijf is er geen sprake van een tussenliggende partij. Doorgaans liggen de rendementen bij een directe partner hoger maar zijn de risico’s ook hoger. Bij een eventueel faillissement bent u (een deel van) uw geld kwijt. Vaak gaat het om ondernemingen die actief zijn op het gebied van schone energie of landbouw   

Lees hier meer over de verschillende type investeringen bij Lendahand

Tip: denk bij investeren en beleggen altijd aan het belang van spreiden om risico’s te beperken. Bij deze vorm van crowdfunding kan dat bijvoorbeeld door te kiezen voor  zoveel mogelijk verschillende leningnemers.

Waarom promoot BerekenHet Lendahand

Wij vinden Lendahand een goed en mooi initiatief, dat we graag steunen. Waarom?

  • Lendahand biedt een betere rente dan u krijgt op uw spaarrekening van uw bank.
  • U doet tegelijkertijd iets goeds met uw geld. U helpt een ondernemer (en zijn gezin) in een opkomend land en creëert zo ook nieuwe banen.
  • Lendahand maakt slim gebruik van ervaren lokale financiële instellingen en legt een groot deel van het risico bij deze partners.

Er zijn zeker risico’s aanwezig, maar deze zijn waar mogelijk zo goed mogelijk afgedekt.

Door via Lendahand geld uit te lenen aan MKB’ers in opkomende landen helpt u mee om armoede te bestrijden en banen te creëren. Én u krijgt tegelijk een mooi rendement van 5 tot 7% op uw geld.

Ga voor meer informatie naar de website van Lendahand.

Meer informatie