Zelf alles online berekenen

Al 23 jaar informatief en onafhankelijk.
286 rekentools en ruim 25.000.000 berekeningen per jaar.
Prinsjesdag (Belastingplan 2024) verwerkt

Geld investeren via Lendahand i.p.v sparen bij uw bank

Lendahand project

Via crowdfunding geld uitlenen aan ondernemers in opkomende landen tegen 3 tot 7% rente.

 • Wilt u meer rendement op uw (spaar)geld?
 • Wilt u meehelpen om armoede te bestrijden door banen te creëren en gezinnen toegang te geven tot basisbehoeften?

Kijk dan eens naar Lendahand, waar u via crowdfunding geld kunt uitlenen aan MKB’ers in opkomende landen tegen een rentevergoeding van 3 tot 7%. Een veel hogere rente dan u bij uw bank krijgt en u doet tegelijk ook iets goeds met uw geld! Let op: wel met hoger risico. Al meer dan 5.000 investeerders gingen u voor. 

Geld uitlenen via Lendahand

De missie van Lendahand is: “nieuwe banen creëren bij bedrijven in opkomende landen én mensen aldaar in staat stellen om hun toegang tot basisbehoeften te verbeteren. Zo willen wij armoede bestrijden.”

Daarvoor kunt u via Lendahand investeren in het midden- en kleinbedrijf in opkomende regio’s als Kenia, Mongolië en India. Voor ondernemers in deze landen is het vaak moeilijk om betaalbare financiering te krijgen. Ze komen niet in aanmerking voor een lening bij de bank of er gelden exorbitant hoge rentes.

Tegelijk biedt Lendahand u als investeerder een (duurzaam) alternatief voor uw spaargeld. Investeren kan vanaf € 50 en u kiest zelf welke ondernemer(s) u wilt helpen. De looptijd van de projecten verschilt van 6 maanden tot 4 jaar en de rentes op de leningen variëren van 3 tot 7 procent (afhankelijk van het risico).

De projecten die via Lendahand worden ondersteund dragen bij aan lokale economische groei en werkgelegenheid en zorgen zo voor sociale, economische én educatieve vooruitgang in opkomende landen. Lendahand is geen goed doel, maar een social enterprise en dus niet afhankelijk van donaties of subsidies.

In 2018 en 2019 won Lendahand de IEX Gouden Stier voor het Beste Crowdfundingplatform van Nederland.

Geld uitlenen betekent altijd risico lopen

Geld uitlenen houdt altijd een risico in. Dat geldt voor geld uitlenen aan familie en vrienden, maar inmiddels weten we ook dat banken (bijna) failliet kunnen gaan. Welke risico’s loopt u bij Lendahand?

Lendahand is actief sinds medio 2013 en via de site is tot nog toe (december 2019) al 70 miljoen euro uitgeleend aan MKB’ers in meer dan 25 opkomende landen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika.  Er is al 1.6 miljoen euro aan rente uitbetaald.

Investeringen via Lendahend vallen niet onder het depositogarantiestelsel. Toch is het risico beheersbaar. Tot op heden is ongeveer 2% van de investeringen afgeschreven.

Bij Lendahand kunt u op twee manieren geld uitlenen, via een lokale partner of via een directe investering:

 1. Bij investeren via een lokale partner wordt gebruik gemaakt van partners die geworteld zijn in de maatschappij ter plaatse, een ruime ervaring hebben en de ondernemingen grondig checken. U verstrekt groeikapitaal aan een bedrijf terwijl uw risico ligt bij de financiële instelling die ertussen zit. De lokale partners dekken het risico op wanbetaling en valutaschommelingen af.
  U loopt wel het risico dat een lokale partner niet meer aan zijn betalingsplicht kan voldoen, bijvoorbeeld als veel ondernemers tegelijkertijd failliet gaan of door een natuurramp. In dat geval kunt u (een deel van) uw geld kwijt raken.
 2. Bij een directe investering in een bedrijf is er geen tussenliggende partij. De rendementen zijn hoger, maar ook de risico’s. Bij een faillissement bent u (een deel van) uw geld kwijt.
  Vaak gaat het om ondernemingen die actief zijn op het gebied van schone energie.

Tip: denk bij investeren en beleggen altijd aan het belang van spreiden om risico’s te beperken. Bij deze vorm van crowdfunding kan dat bijvoorbeeld door te kiezen voor  zoveel mogelijk verschillende leningnemers.

Waarom promoot BerekenHet Lendahand

Wij vinden Lendahand een goed en mooi initiatief, dat we graag steunen. Waarom?

 • Lendahand biedt een betere rente dan u krijgt op uw spaarrekening van uw bank.
 • U doet tegelijkertijd iets goeds met uw geld. U helpt een ondernemer (en zijn gezin) in een opkomend land en creëert zo ook nieuwe banen.
 • Lendahand maakt slim gebruik van ervaren lokale partners en legt een groot deel van het risico bij deze partners.

Er zijn zeker risico’s aanwezig, maar deze zijn waar mogelijk zo goed mogelijk afgedekt.

Door via Lendahand geld uit te lenen aan MKB’ers in opkomende landen helpt u mee om armoede te bestrijden en banen te creëren. Én u krijgt tegelijk een mooi rendement van 3 tot 7% op uw geld.

Ga voor meer informatie naar de website van Lendahand.

Meer informatie