Zelf alles online berekenen

Al 24 jaar informatief en onafhankelijk.
289 rekentools en ruim 25.000.000 berekeningen per jaar.
Geheel bijgewerkt voor 2024.

Wat kost een boek uitgeven?

Een boek drukken en uitgeven kost tussen de € 5 en € 15 per boek.

Wat zijn de kosten voor het uitgeven van een boek?

De vaste kosten voor het uitgeven van een boek bestaan uit:

 • Tekstredactie € 500 – € 1.000
 • Opmaak binnenwerk € 150 – € 400
 • Vormgeving omslag € 450,00
 • Illustraties € 1.000 – € 2.000
 • ISBN € 50
 • Streepjescode € 25
 • Promotiemateriaal € 25 – € 150
 • Boekpresentatie € 100 – € 750

Drukwerk, opslag en distributie:

 • Printing on demand, 100 stuks € 750
 • Offset drukken, 500 stuks € 1.800
 • Opslag en distributie Centraal Boekhuis per jaar € 800

Tekstredactie

Iedere schrijver, ook de schrijver van bestsellers, maakt fouten tijdens het schrijven van een boek. Een professionele tekstredactie is dan ook noodzakelijk. De meeste tekstredacteuren hanteren een tarief op basis van het aantal woorden. Dat is logisch, een dun boek redigeren kost minder tijd dan een dik boek. Een gemiddeld tarief is € 10 per 1.000 woorden. Voor een gemiddelde roman (70.000 woorden) kun je rekenen op € 700.

Opmaak binnenwerk

Een roman zonder afbeeldingen is relatief eenvoudig. De kosten hiervoor bedragen ongeveer € 150. Bij boeken met (veel) kleurenafbeeldingen, denk hierbij aan bijvoorbeeld prentenboeken of kookboeken, is dit afhankelijk van het aantal pagina’s. De meeste vormgevers hanteren hiervoor een prijs van € 1,75 tot € 2,25 per pagina.

Vormgeving omslag

Voor het vormgeven van een omslag spelen meerdere dingen mee. Wanneer je een bestaande afbeelding wilt gebruiken van bijvoorbeeld Stockphotos of Depositphotos zijn daar kosten aan verbonden. Wanneer je zelf een afbeelding koopt betaal je voor 10 afbeeldingen € 50. Bij een professionele vormgever zit de afbeelding van het voorplat bij de totaalprijs in. Hij/zij zorgt er ook voor dat de barcode op de juiste plek op het achterplat staat.

Illustraties

In tegenstelling tot romans zijn er natuurlijk veel boeken die wél voorzien zijn van illustraties. De prijzen van illustratoren bedragen € 75 tot € 100 per uur. Het is dus afhankelijk van het aantal prenten en de tijd die een illustrator daarvoor nodig heeft. Voor een prentenboek ben je daarom al gauw € 1.00 tot € 2.00 kwijt.

ISBN

Wanneer je je boek wilt gaan verkopen is een ISBN verplicht. Deze kun je aanvragen bij bureau ISBN en de kosten daarvoor bedragen eenmalig € 50,00

Streepjescode

Datzelfde geldt voor een streepjescode, ook die is verplicht. Een streepjescode online bestellen kost ongeveer € 25. De vormgever van het omslag zorgt ervoor dat deze op de juiste plek op het achterplat staat.

Promotiemateriaal

Om je boek wat extra aandacht te vragen kun je promotiemateriaal laten maken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan boekenleggers of flyers. 150 flyers op A5 formaat kosten ongeveer € 30. Voor 150 boekenleggers moet je rekenen op € 25.

Boekpresentatie

Als je boek gepresenteerd wordt in een boekhandel hoef je meestal geen huur te betalen. Maar misschien wil je je bezoekers wel voorzien van een drankje. Uitgaande van 50 à 100 bezoekers betaal je dan bij een boekhandel voor de huur van 100 glazen en een glaasje bubbels ongeveer € 40 voor de glazen en € 50 voor bijvoorbeeld 10 flessen prosecco.

Wanneer je een externe ruimte huurt betaal je een vaste huurprijs voor een aantal uren. Hoewel in dat geval de kosten lager zijn (of soms zelf helemaal niet) als er drankjes en hapjes worden gebruikt door de bezoekers van je boekpresentatie. Het huren van een bepaalde ruimte inclusief het schenken van een glas bubbels kost ongeveer € 10 pp waarbij je van tevoren moet aangeven hoeveel gasten je verwacht.

Printing on demand

Kleinere oplages, tot 400, kun je het voordeligst laten printen. Hiervoor kun je terecht bij de meeste drukkerijen, ook bij de kleinere. De kostprijs ligt tussen de € 7 en € 10 per stuk, afhankelijk van het aantal. Een voordeel is dat je alleen boeken laat maken die je ook verkoopt. Je blijft dan nooit zitten met tientallen of misschien wel honderd(en) boeken.

Offset drukken

Vanaf 40 exemplaren wordt het rendabel om je boek te laten offset drukken. Je betaalt immers vaste opstartkosten, maar de prijs per boek is wel lager. Voor 500 boeken betaal je ongeveer € 1.800.

Opslag en distributie Centraal Boekhuis

Wanneer de verkoop via het Centraal Boekhuis verloopt zijn daar uiteraard kosten aan verbonden. Zij leveren rechtstreeks aan alle boekhandels in Nederland, maar deze winkels rekenen wel 42% van de verkoopprijs per boek. Voor de opslag en de verkoop van je boek betaal je afhankelijk van het aantal boeken. Uitgaande van een opslag van 300 boeken bedragen de kosten hiervoor € 800 per jaar.