Zelf alles online berekenen

Al 24 jaar informatief en onafhankelijk.
290 rekentools en ruim 25.000.000 berekeningen per jaar.
Geheel bijgewerkt voor 1 juli 2024.

Parttime ondernemer – netto inkomsten & de btw26-01-2016

Ook als u in loondienst werkt kunt u naast uw baan ook ondernemen. Begonnen als hobby kan een handeltje of nevenwerkzaamheden uitgroeien tot een echte parttime onderneming. Met drie nieuwe rekentools kunt u berekenen wat dit parttime ondernemen u netto oplevert.

Wanneer bent u ondernemer voor de fiscus

Een ondernemer heeft een aantal fiscale voordelen. De belastingdienst moet u dan als ondernemer zien. Zij kijken daarbij naar zaken als winstgevendheid, zelfstandigheid, investeringen in tijd en geld, uw klanten, het ondernemersrisico en de aansprakelijkheid.

De belastingdienst maakt onderscheid tussen ondernemer voor de inkomstenbelasting en ondernemer voor de omzetbelasting (btw). U kunt ondernemer voor de omzetbelasting zijn zonder ondernemer voor de inkomstenbelasting te zijn.

Zie voor voorwaarden en meer informatie voor ondernemers de website van de belastingdienst.

Ondernemer voor de inkomstenbelasting

Als u naast uw werk voor een werkgever ook nevenactiviteiten heeft, moet u deze opgeven bij de belastingdienst. Als u wordt gezien als ondernemer voor de inkomstenbelasting heeft u een aantal fiscale voordelen, zoals de mkb-winstvrijstelling en investeringsaftrek (investeingsaftrek KIA berekenen). Als u aantoonbaar voldoende tijd besteedt aan de onderneming heeft u daarnaast ook recht op zelfstandigenaftrek.

Met onze nieuwe rekentool parttime ondernemer kunt u uitrekenen hoeveel u netto overhoudt van uw inkomsten uit onderneming naast uw werk in loondienst. Ook als u zich bij de belastingdienst niet kwalificeert als ondernemer en dus ‘resultaat uit overige werkzaamheden’ heeft, kunt u hier berekenen wat er netto overblijft van deze werkzaamheden.

Ondernemer voor de omzetbelasting (btw)

Als u zelfstandig werkt en daar inkomsten uit heeft, dan bent u meestal ondernemer voor de btw. Dit geldt ook als u wel omzet heeft, maar verlies of weinig winst maakt. U moet als ondernemer voor de omzetbelasting btw afdragen, maar heeft ook recht op btw-aftrek voor zakelijke uitgaven. Dat laatste kan interessant zijn.

Heeft u zakelijke klanten, dan kunnen de meeste hiervan de btw die u in rekening brengt weer aftrekken van de btw die zij moeten betalen. Zij ontvangen daarom het liefst een factuur met btw. Alleen particulieren kunnen de btw niet aftrekken.

Wij hebben ook een nieuwe rekentool waarmee u kunt berekenen hoeveel btw u (ongeveer) moet betalen bij een bepaalde omzet na aftrek van de btw voor zakelijke uitgaven: btw aangifte berekenen.

Btw kleineondernemersregeling

Als u in één jaar (na aftrek van de btw op zakelijke uitgaven) minder dan € 0 btw moet betalen aan de belastingdienst, kunt u in aanmerking komen voor belastingvermindering of hoeft u soms zelfs helemaal geen btw af te dragen.

Met onze btw kleineondernemersregeling rekentool kunt u berekenen of u voor deze regeling in aanmerking komt en hoeveel btw u als gevolg daarvan zou moeten betalen.

Zelf berekenen

Er zijn in totaal 41 rekentools voor Ondernemen, ZZP-er & DGA.