Zelf alles online berekenen

Al 24 jaar informatief en onafhankelijk.
284 rekentools en ruim 25.000.000 berekeningen per jaar.
Geheel bijgewerkt voor 2024.

Leningen bij scheiden20-03-2016

Als u getrouwd bent of samenwoont en uit elkaar gaat, moet u ook aandacht besteden aan de leningen die u gezamenlijk hebt lopen. Doet u dit niet, dan kunnen daar soms jaren later nog problemen uit ontstaan door handelen van uw ex-partner. 

U woont samen

Als u samenwoont en uit elkaar gaat, is het van belang of u een samenlevingscontract hebt. In het samenlevingscontract hebt u misschien afgesproken dat leningen ook na het einde van de relatie gezamenlijk bezit zijn. Als u niet beschikt over een samenlevingscontract, bent u niet verantwoordelijk voor de leningen van uw partner.

Let op: als u hebt meegetekend voor een lening of doorlopend krediet van uw partner, bent u samen verantwoordelijk voor de terugbetaling. Hierbij is het niet van belang of u wel of niet een samenlevingscontract hebt.

Kijk voor meer informatie over schulden bij uit elkaar gaan op EindeSamenwonen.nl.

U bent getrouwd

Als u getrouwd bent en gaat scheiden, is het van belang of u in gemeenschap van goederen bent getrouwd of op huwelijkse voorwaarden. Bij gemeenschap van goederen zijn de leningen gemeenschappelijk bezit. U en uw partner zijn dan beiden hoofdelijk aansprakelijk, wat inhoudt dat u de lening moet terugbetalen als uw partner niet betaalt. Dat geldt ook voor leningen van uw partner die tijdens het huwelijk zijn afgesloten en waarvoor u niet hebt getekend.

Bent u op huwelijkse voorwaarden getrouwd? Dan leest u in die voorwaarden terug welke lening van wie is. U kunt dus niet aansprakelijk worden gesteld voor een lening waarvoor alleen uw partner heeft getekend. Dat gaat echter niet op als na het tekenen van de huwelijkse voorwaarden nieuwe leningen worden afgesloten. Daarvoor bent u dan wel beiden aansprakelijk.

Kijk voor meer informatie over schulden bij een scheiding op EchtscheidingsWijzer.nl.

Zelf berekenen

Er zijn in totaal 17 rekentools voor Lenen, Financiering & Krediet.