Zelf alles online berekenen

Al 19 jaar, met 211 rekentools en ruim 18.000.000 berekeningen per jaar. Informatief en onafhankelijk.
Bijgewerkt na Prinsjesdag 2019

Geld uitlenen via Lendahand i.p.v sparen bij uw bank

Lendahand project

Via crowdfunding geld uitlenen aan MKB’ers in opkomende landen tegen 3-4% rente.

  • Wilt u meer rente dan u krijgt op een spaarrekening?
  • Wilt u meehelpen om armoede te bestrijden door banen te creëren?

Kijk dan eens naar Lendahand, waar u via crowdfunding geld kunt uitlenen aan MKB’ers in opkomende landen tegen een rentevergoeding van 3 à 4%. Een veel hogere rente dan u bij uw bank krijgt en u doet tegelijk ook iets goeds met uw geld!

Geld uitlenen via Lendahand

Lendahand verstrekt leningen aan MKB-ondernemers in opkomende landen. Deze ondernemers hebben daar vaak geen toegang tot betaalbaar krediet. Er bestaat weliswaar microkrediet en er zijn ook wel financiële instellingen die kredieten verstrekken, maar beide zijn vaak minder geschikt voor de ambitieuze MKB’ers waar Lendahand aan uitleent. 

Om te groeien hebben deze kleine en middelgrote ondernemingen vaak een grotere lening nodig dan een microkrediet. Bij microkredietinstellingen staan ze daarom voor een dichte deur. 

Ook bij reguliere banken kunnen deze MKB’ers meestal niet terecht, omdat de bedrijfsvoering bijvoorbeeld overwegend van informele aard is. Ze hebben vaak alleen een eenvoudige boekhouding, waardoor ze niet beschikken over de vereiste geformaliseerde jaarverslagen van een accountant. 

De bedrijfjes zijn dus te groot voor een microkrediet en te klein voor een bancaire lening. Ze kunnen daardoor niet groeien. En dat is ontzettend jammer, want in opkomende landen kan juist het MKB zorgen voor de grootste banengroei.

U kunt deze ondernemers helpen door geld uit te lenen via Lendahand.

Geld uitlenen betekent altijd risico lopen

Geld uitlenen houdt altijd een risico in. Dat geldt voor geld uitlenen aan familie en vrienden, maar inmiddels weten we ook dat banken (bijna) failliet kunnen gaan. Welke risico’s loopt u bij Lendahand?

Lendahand is actief sinds medio 2013 en had in januari 2015 al ruim € 1.100.000 uitgeleend aan MKB’ers in Colombia, Ghana en de Filipijnen. Op dat moment werd er al meer dan € 200.000 per maand uitgeleend en waren uitleners 100% terugbetaald. 

Maar ook geld uitlenen via Lendahand is niet geheel gevrijwaard van risico’s. Zo valt uitgeleend geld bijvoorbeeld niet onder het garantie-deposito stelsel. Toch is het risico beheersbaar. Lendahand maakt gebruik van lokale partners die geworteld zijn in de maatschappij aldaar en een ruime ervaring hebben in het verstrekken van leningen aan MKB’ers. Alle ondernemingen waaraan geleend wordt, zijn grondig gecheckt door deze lokale partners. 

De lokale partners staan zelf garant voor de terugbetalingen van de ondernemers en houden hier een reserve voor aan. Mocht het zo zijn dat zelfs deze reserve niet afdoende is, dan zal hun eigen vermogen worden aangesproken. Ook het risico voor schommelingen in de wisselkoers ligt bij de lokale partners. De leningen zijn in euro’s, net zoals de terugbetalingen en de rentebetalingen.
Er is natuurlijk wel altijd een kans dat een lokale partner niet meer aan zijn betalingsplicht kan voldoen, bijvoorbeeld als veel MKB’ers met leningen tegelijkertijd failliet gaan of door een natuurramp. In dat geval kunt u (een deel van) uw uitgeleende geld kwijt raken.

Tip: Denk bij investeren en beleggen altijd aan het belang van spreiden om risico’s te beperken. Bij deze vorm van crowdfunding kan dat bijvoorbeeld door te kiezen voor verschillende landen en/of projecten.

Waarom promoot BerekenHet Lendahand

Wij vinden Lendahand een goed en mooi initiatief, dat we graag steunen. Waarom?

  • Lendahand biedt een betere rente dan u krijgt op uw spaarrekening van uw bank.
  • U doet tegelijkertijd iets goeds met uw geld. U helpt een ondernemer (en zijn gezin) in een opkomend land en creëert daarmee tegelijk werkgelegenheid.
  • Lendahand maakt slim gebruik van ervaren lokale partners en legt een groot deel van het risico bij deze partners. 

Er zijn zeker risico’s aanwezig, maar deze zijn waar mogelijk zo goed mogelijk afgedekt. 

Door via Lendahand geld uit te lenen aan MKB’ers in opkomende landen helpt u mee om armoede te bestrijden en banen te creëren. Én u krijgt tegelijk een mooie rente van 3-4% op uw spaargeld.

Ga voor meer informatie naar de website van Lendahand.

Zelf berekenen

Er zijn in totaal 22 rekentools voor Sparen & Beleggen.

Ga naar alle sparen & beleggen berekeningen.

Meer informatie

Zelf alles
online
berekenen

Al 19 jaar uw bron voor eerlijke financiële informatie, 100% onafhankelijk.
Disclaimer, privacy & cookies, nieuwsbrief, zakelijk & contact | Sitemap