Zelf alles online berekenen

Al 24 jaar informatief en onafhankelijk.
290 rekentools en ruim 25.000.000 berekeningen per jaar.
Geheel bijgewerkt voor 1 juli 2024.

Hogere maximale hypotheek met slimme renteconstructie

Wat anderen vinden:

 

Nog 1 beoordeling nodig.

Hoeveel kunt u meer lenen met een slimme renteconstructie?
Wat is de echte maximale hypotheek die u kunt u krijgen?

Hogere maximale hypotheek met slimme renteconstructie

De regels voor het berekenen van de maximale hypotheek liggen al jaren wettelijk vast. In principe kun u daardoor bij alle geldverstrekkers dezelfde maximale hypotheek krijgen.

Maar er is vaak toch nog wat extra te lenen, los van extra lenen voor energiebesparende maatregelen. Met een slimme renteconstructie truc.
Hoe zit dat?

De maximale hypotheek wordt mede bepaald door de financieringslasten. Hierbij speelt de hypotheekrente een rol. Bij een wat hogere rente in de berekening kan er vaak wat meer geleend worden.

Door nu bij het afsluiten voor een deel van de hypotheek de rente niet meteen vast te zetten, moet er voor dat deel gerekend worden met de hogere toetsrente van 5%. Daarmee kan, bij een juiste opsplitsing, de gemiddelde rente geoptimaliseerd worden voor de maximale hypotheek berekening.

Na het afsluiten, kunt u dan alsnog (als gewenst) de rente voor dit hypotheekdeel ook vastzetten. Vanaf variabel, dus zonder boeterente.

Met onderstaande rekentool kunt u berekenen wat de optimale hypotheekrente is in uw situatie en hoe dan de hypotheek opgesplitst moet worden voor een écht maximale hypotheek.

Alles helemaal volgens de officiële regels. Een goede hypotheekadviseur kan u hiermee helpen.

 

Berekenen

Wat is uw bruto jaarinkomen, inclusief vakantiegeld, 13e maand en andere vaste delen waar uw loon uit bestaat?
Met de –knop kunt u uw jaarinkomen berekenen.

Indien van toepassing: wat is het bruto jaarinkomen van uw partner, inclusief vakantiegeld, 13e maand en andere vaste delen waar het loon uit bestaat?
Met de –knop kunt u uw jaarinkomen berekenen.

Wat is het energielabel van de woning?
Dit heeft invloed op de hoogte van de maximale hypotheeklening èn het bedrag dat u, als gewenst, extra kunt lenen voor energiebesparende verbouwingen.

%

Wat is de hypotheekrente die u gaat betalen?
Gebruik ook onze speciale tool voor een overzicht van de actuele hypotheekrentes.

Bij een rentevastperiode kleiner dan 10 jaar moet u niets invullen. Er moet dan gerekend worden met de door de AFM vastgelegde toetsrente van 5%, dit is wettelijk zo bepaald.
Uitzondering: Als de resterende looptijd van de hypotheek minder dan 10 jaar is én de rente wordt vastgezet voor de gehele resterende looptijd, mag er ook gerekend worden met de werkelijke rente. Vul ook dan de hypotheekrente in die u gaat betalen.

Kies hier 'ja' als u ook zaken als een studieschuld, ander schulden, partneralimentatie en/of een afwijkende looptijd wilt meenemen in de berekening.

* Invoer is nodig voor de berekening

Meer berekenen

Er zijn in totaal 69 rekentools voor Hypotheek & Wonen.

Extra informatie