Belangrijke momenten van BerekenHet.nl helpen jou met handige rekentools op belangrijke momenten in jouw leven.
Wil of moet je extra pensioen opbouwen? Kijk dan eens naar de rekentools op deze pagina, om te onderzoeken wat de mogelijkheden en gevolgen zijn.
Pensioentekort?
Als je te weinig pensioen hebt opgebouwd of nu opbouwt, kan het nuttig zijn om zelf (wat) extra pensioen op te bouwen. Dit geldt vaak voor ondernemers, zzp’ers en/of mensen die een tijdje in het buitenland hebben gewoond, maar ook steeds meer voor jongeren.
Hoeveel extra pensioen je nodig hebt is persoonlijk en soms ook moeilijk te bepalen, zeker als je nog wat jonger bent. Maar als je al richting je pensioenleeftijd gaat, kun je wel vrij goed berekenen hoeveel pensioen je straks gaat krijgen. Gebruik hiervoor (ook) de informatie op mijnpensioenoverzicht.nl.
Bereken hoeveel je netto krijgt vanaf je AOW-leeftijd uit het bruto pensioen dat je dan kunt verwachten.
❐ Netto pensioeninkomen - wat blijft er straks netto over van je pensioen?
Maak een schatting van hoeveel je tekort komt en bereken dan hoeveel je daarvoor tot aan je pensioen opzij moet, of kunt, zetten.
❐ Gewenste inleg voor extra pensioen - hoeveel moet je daarvoor opzij zetten?
❐ Haalbare inleg voor extra pensioen - hoeveel kun je nog bij elkaar sparen?
Je kunt sparen en beleggen voor je pensioen. Met beleggen kun je vaak meer opbouwen, maar loop te tegelijk het risico van geld verliezen.
Opbouwen kan soms ook met een belastingvoordeel.
Pensioen en ons belastingstelsel
Ons pensioenstelsel kent drie pijlers: 1) de AOW, 2) pensioenopbouw via je werkgever en 3) zelf extra pensioen opbouwen.
Om mensen te stimuleren om – als nodig – zelf extra pensioen op te bouwen, kennen we binnen ons belastingsysteem een aantal voordelen om extra pensioen op te bouwen.
Als eerste mag je, als je – binnen grenzen – geld opzij zet voor je pensioen, dit aftrekken in box 1. Je legt daardoor meer geld in dan dat dit je netto kost. De extra pensioenuitkeringen straks zijn dan wel belast, maar hopelijk tegen een lager belastingtarief.
Het opzij zetten gebeurt via storten op een geblokkeerde pensioenrekening (meestal pensioensparen of pensioenbeleggen genoemd). Na je pensioen kun je hiermee dan een levenslange of tijdelijke uitkering kopen bij een bank of verzekeraar (meestal een lijfrente-uitkering genoemd).
Daarnaast blijft het geld ook buiten box 3, waarmee je meestal ook belasting bespaart.
❐ Pensioensparen buiten box3 hoeveel meer pensioen kun je verwachten?
Fiscaal aantrekkelijk extra pensioen opbouwen
Hoeveel extra pensioen je mag aftrekken in box 1, is afhankelijk van hoeveel pensioentekort je hebt. Dit wordt bepaald door de zogenaamde jaarruimte, de fiscale "ruimte" voor extra pensioen.
Daarnaast mag je soms meer aftrekken, als je in het verleden ook te weinig pensioen hebt opgebouwd. Dit wordt bepaald door de zogenaamde reserveringsruimte, de fiscale "ruimte" die je de voorgaande 10 jaar onbenut hebt gelaten.
Bereken de jaarruimte en reserveringsruimte samen om te zien hoeveel pensioenopbouw je mag aftrekken in box 1.
❐ Jaarruimte + reserveringsruimte - wat is de maximale belastingaftrek?
Of bereken ze (voor de jaren voor 2024) los van elkaar:
❐ Jaarruimte - wat is de jaarruimte?
❐ Reserveringsruimte - wat is de reserveringsruimte?
Nu weet je als het goed is 1) hoeveel extra pensioen je zou moeten, of kunt, opbouwen en 2) hoeveel pensioengeld je in een jaar mag aftrekken in box 1.
Bedenk hierbij wel dat je het geld nu mag aftrekken in box 1, maar dat je over het extra pensioen straks belasting over betaald in box 1. Dit levert niet altijd een voordeel op, maar hoe hoger jouw inkomen nu is en hoe lager jouw pensioeninkomen straks is, hoe meer voordeel dit kan opleveren.
Bereken wat het belastingvoordeel is door de aftrek in box 1.
❐ Extra pensioenstorting - wat is de belastingaftrek nu?
En hoeveel belasting je straks gaat betalen over de extra pensioenuitkering(en).
❐ Extra pensioenuitkering - wat is de belastingdruk straks?
Handige rekentools? Tot ziens bij jouw volgende belangrijke moment!