Zelf alles online berekenen

Al 21 jaar informatief en onafhankelijk.
227 rekentools en ruim 22.000.000 berekeningen per jaar.
Geheel bijgewerkt voor 2021.

Restschuld eigen woning berekenen & aflossen

Wat anderen vinden:

 

Beoordeling: 8.3/10 (32x)

Wat is uw restschuld eigen woning?
Hoe hoog zijn de extra maandlasten voor het aflossen hiervan?

Als uw woning onder water staat – dus nu minder waard is dan de hypotheek die er op zit – blijft u bij verkoop van de woning zitten met een restschuld.

Voor deze restschuld kunt u vaak een lening afsluiten bij de bank. Omdat er geen onderpand staat tegenover de lening, is de rente die u betaalt hoger dan de hypotheekrente en zal de bank vaak eisen dat u de lening aflost tijdens de looptijd, meestal annuïtair.
Voor restschuld leningen afgesloten vóór 2018 is de rente daarvan gedurende 15 jaar fiscaal aftrekbaar. Daarna zijn deze niet meer aftrekbaar.

Verhuizen als uw huis onder water staat hoeft niet een probleem te zijn. U kunt door de restschuld op uw oude huis welliswaar een minder duur huis kopen, maar het nieuwe huis is waarschijnlijk ook in prijs gedaald. Als u een duurder huis gaat kopen, gaat u er meestal zelfs op vooruit.

Wel zijn er tegenwoordig strengere regels van de overheid en zijn banken voorzichtiger met geld uitlenen. De boel goed regelen vraagt daardoor wat meer aandacht. Laat alles goed uitzoeken door een goede adviseur.

Onze rekentool berekent uw restschuld en wat de maandlasten zijn om deze restschuld annuïtair af te lossen. In een overzicht ziet u het verloop van de aflossing en maandlasten.

Zelf berekenen

Er zijn in totaal 55 rekentools voor Hypotheek & Wonen.

Extra informatie