Zelf alles online berekenen

Al 20 jaar informatief en onafhankelijk.
227 rekentools en ruim 22.000.000 berekeningen per jaar.
Belastingplan 2021 Prinsjesdag verwerkt.

Aflossingsvrije hypotheek aflossen

Wat anderen vinden:

 

Beoordeling: 8.3/10 (173x)

Wat levert tussentijds aflossen van een aflossingsvrije hypotheek u op?

Als u een aflossingsvrije hypotheek heeft, moet deze aan het einde van de looptijd ineens afgelost worden. Als u daarvoor op dat moment niet voldoende geld opzij heeft gezet is dat vaak lastig of onmogelijk. Ook zijn de fiscale voordelen na 30 jaar voorbij en heeft u als u met pensioen bent mogelijk een lagere hypotheekrenteaftrek.

Gevolg: een nieuwe (veel) duurdere hypotheek of lening, of in het ergste geval ongewenste verkoop van uw huis.

Daarom kan het verstandig zijn om nu al vast te beginnen met het geleidelijk aflossen van uw aflossingsvrije hypotheek. Zeker als u moeite heeft met het opzij zetten (sparen of beleggen) van geld voor de aflossing later.

Met deze berekening kunt u zelf berekenen hoe u uw aflossingsvrije hypotheek geleidelijk gedeeltelijk of helemaal kunt aflossen door iedere maand wat geld aan te besteden. Hoeveel hypotheek houdt u dan over en wat scheelt dat in de maandlasten?
Let er wel op dat u jaarlijks niet meer aflost dan de maximaal toegestane aflossing, omdat u anders een boete moet betalen. Controleer altijd goed de voorwaarden van uw hypotheek, voordat u tussentijds (extra) gaat aflossen!

NB Deze rekentool berekent niet of aflossen fiscaal voordeliger is dan geld opzij zetten en daarmee aflossen aan het eind van de looptijd. Gebruik daarvoor onze rekentool Hypotheek aflossen of niet.

Zelf berekenen

Er zijn in totaal 55 rekentools voor Hypotheek & Wonen.

Extra informatie