Zelf alles online berekenen

Al 21 jaar informatief en onafhankelijk.
232 rekentools en ruim 22.000.000 berekeningen per jaar.
Geheel bijgewerkt voor 2021.

Hypotheek aflossen in plaats van sparen

Wat anderen vinden:

 

Nog 1 beoordelingen nodig.

Wat levert aflossen op uw hypotheek u netto op?
Hoeveel netto rendement maakt u dan met uw geld?

U kunt in plaats van sparen ook gaan aflossen op uw hypotheek. Als de spaarrente veel lager is dan de hypotheekrente, is dit al snel voordelig, ondanks de hypotheekrenteaftrek. Let wel op dat u niet meer aflost dan toegestaan, zie onze berekening maximale boetevrije hypotheekaflossing.

Met deze rekentool berekenen we het verschil in netto (rente)kosten tussen wel en niet aflossen, waarbij we rekening houden met de fiscale regels: het eigenwoningforfait, de tariefsaanpassing aftrek kosten eigen woning, wijziging van de algemene heffingskorting en afbouw van de Wet Hillen.

De berekening gaat uit van een aflossingsvrije hypotheek of hypotheekdeel. Maar hij geeft ook een goed beeld van het voordeel van (extra) aflossen op een annuïteiten- of lineaire hypotheek, zolang dit maar niet (bijna) aan het eind van de looptijd is. Op een (bank)spaarhypotheek(deel) kunt u vaak beter niet aflossen.

NB Bedenk dat u geld, dat u gebruikt voor het aflossen, vast komt te zitten in stenen. Uw hypotheekschuld wordt minder, maar tegelijk heeft u ook minder geld vrij beschikbaar. Zorg ervoor dat u altijd voldoende geld achter de hand heeft voor onvoorziene uitgaven.

 

Zelf berekenen

Er zijn in totaal 56 rekentools voor Hypotheek & Wonen.

Extra informatie