Zelf alles online berekenen

Al 24 jaar informatief en onafhankelijk.
296 rekentools en ruim 25.000.000 berekeningen per jaar.
Geheel bijgewerkt voor 2024.

Gesubsidieerde rechtsbijstand / toevoeging

Wat anderen vinden:

 

Beoordeling: 8.4/10 (27x)

Heeft u recht op gesubsidieerde rechtsbijstand?
Heb ik echt op een toevoeging?

Gesubsidieerde rechtsbijstand / toevoeging

Als u hulp van een advocaat nodig heeft, voor een procedure bij de rechtbank of een uitgebreid juridisch advies, kunt u in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand.

Of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand, ook wel een toevoeging genoemd, is afhankelijk van uw inkomen en eigen vermogen.

Als u met beide onder de toevoeging-grens blijft, betaalt de overheid het grootste deel van de advocaatkosten. U betaalt dan alleen een eigen bijdrage. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van uw inkomen.

Onderstaande toets controleert of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand (een toevoeging) en berekent uw eigen bijdrage.

Berekenen

Welke rechtsbijstand heeft u nodig?

Gaat u naar een Advocaat of Mediator? Bij een mediator is ook de duur van de mediation van belang (meer of minder dan 4 uur).
Of gaat het om een enkelvoudig advies (licht advies, ook LAT genoemd)?

Bij een scheiding of een daaraan verwante zaak geldt een verhoogde eigen bijdrage. Het gaat hierbij om:

  • echtscheiding, beëindiging samenwoning;
  • boedelscheiding, alimentatie;
  • ouderlijk gezag / voogdij en omgangsregelingen.

Dit zijn toevoegingen met zaakcodes P010 t/m P041 en P050.

Uw fiscale verzamelinkomen, zoals vermeld op uw belastingaanslag.

Heeft u geen belastingaangifte gedaan, dan is dit (globaal) gelijk aan 12 maal uw bruto maandinkomen + 8% vakantiegeld en eventuele extra's zoals 13e maand, bonussen, overwerktoeslag, winstdeling etc.
 
NB Als uw inkomen op dit moment minimaal 15% lager is dan in het peiljaar (2 jaar geleden), dan kunt u een peiljaarverlegging aanvragen. Gebruik, als u dit wilt gaan doen, uw huidige (geschatte) inkomen in de berekening.

Het fiscale verzamelinkomen van uw partner, zoals vermeld op zijn of haar belastingaanslag.

Heeft hij of zij geen belastingaangifte gedaan, dan is dit (globaal) gelijk aan 12 maal het bruto maandinkomen + 8% vakantiegeld en eventuele extra's zoals 13e maand, bonussen, overwerktoeslag, winstdeling etc.
 
NB Als het inkomen op dit moment minimaal 15% lager is dan in het peiljaar (2 jaar geleden), dan kunt u een peiljaarverlegging aanvragen. Gebruik, als u dit wilt gaan doen, het huidige (geschatte) inkomen van uw partner in de berekening.

Het box3 vermogen is het totaal van uw spaargeld (inclusief beleggingen, etc.).
Als u minder dan € 21.000 spaargeld heeft of geen belastingaangifte inkomstenbelasting hoeft te doen, hoeft u hier niets in te vullen.
 
Anders moet u het box3 vermogen op 1 januari van het betreffende jaar invullen; dit is ook terug te vinden op uw belastingaanslag.

Meer berekenen

Er zijn in totaal 12 rekentools voor Gezin & Relatie.