Zelf alles online berekenen

Al 24 jaar informatief en onafhankelijk.
296 rekentools en ruim 25.000.000 berekeningen per jaar.
Geheel bijgewerkt voor 2024.

Woningmarktcijfers - de NVM roze bril of de echte cijfers21-01-2015

Gras groeit in een eigen tempo. Je kunt de grassprietjes niet de grond uit kijken. Elke boer kan u die natuurwet vertellen. Maar bij de NVM lijken ze te denken dat je groei wel kunt realiseren door eindeloos naar de materie te staren. Sterker nog, de NVM kijkt soms zó lang naar de actuele woningmarktcijfers dat deze lijken te groeien, terwijl de werkelijkheid toch echt anders is. 

Is de NVM daarmee onbetrouwbaar? Nee. De NVM is een respectabele organisatie. Wel legt de NVM soms verbanden tussen deelcijfers en deelontwikkelingen in de woningmarkt door, om bij de boer te blijven, de bekende appels en peren op één weegschaal te leggen. Ergens begrijpelijk. Want de NVM moet al sinds 2008 (inmiddels 7 jaar!) de ene onheilstijding na de andere over de woningmarkt zien te pareren in de media. Op een manier die haar dikbetalende leden niet ontstemt en de consument het idee geeft dat het allemaal wel meevalt. Zoals: de bodem is bereikt. Of: de weg omhoog is in zicht. De NVM weet uit haar cijfers altijd een positief bericht te halen.

In het achtuurjournaal heeft de NVM-voorzitter deze slogans zelfs tijdens het moeilijkste moment in de crisis geventileerd. Begrijpelijk, want de NVM ziet het ook als haar taak om als marketingmachine de woningmarkt te stimuleren, zodat haar leden daar van kunnen profiteren en de consument gerustgesteld toestroomt. Het woord ‘verkocht’ dat zo mooi op een bord in een tuin kan staan, lijkt soms ook van toepassing op de lading van de immer opgewekte boodschap van de NVM.

Uiteraard heeft BerekenHet een mening

Intussen kijkt BerekenHet voor de échte en integrale woningmarktcijfers naar het kadaster. Het kadaster publiceert periodiek hoeveel de huizenprijzen in Nederland stijgen of dalen en hoeveel woningen er verkocht zijn. Het enige belang dat zij dienen, is dat van een waarheidsgetrouwe weergave van data uit naam van de overheid. Een extra reden om naar deze data te kijken, is dat deze over de complete woningmarkt gaan en de NVM slechts een deel daarvan bedient. We zien nu de cijfers voor het vierde kwartaal van 2014. De kernconclusie? Een stijging van het aantal verkochte woningen bij gemiddeld gelijkblijvende prijzen. Zeer waarschijnlijk gestimuleerd door de allerlaatste optanten voor de belastingvrije schenking van 100.000 euro. En zij die nog even snel voor 1 januari 2015 de aangescherpte hypotheekvoorwaarden wilden omzeilen. Dus hoe standvastig is die stijging eigenlijk?

De kwaliteit van het kadaster

BerekenHet gebruikt de statistisch juistere en betrouwbaardere cijfers van het kadaster en die zijn woensdag 21 januari gepubliceerd over het vierde kwartaal van 2014. Daarin is in ieder geval te zien dat de sterke huizenprijsdaling het laatste jaar gestopt is. Een ontwikkeling die ook met cijfers is te staven. Maar het beeld is nog wel verdeeld. Soms zijn de prijzen in een bepaald segment zelfs weer wat gestegen. Zoals van een tussenwoning in de Randstad. Een bittere pil voor een woningeigenaar met een vrijstaande woning in het noorden van Nederland die juist het tegenovergestelde zag gebeuren. Je zult er maar NVM-makelaar zijn.

Wat is de waarde van uw woning nu echt?

Met onze huizenprijzen rekentool kunt u zelf berekenen hoeveel de waarde van een woning in een bepaalde periode gestegen of gedaald is.

Zelf berekenen

Er zijn in totaal 68 rekentools voor Hypotheek & Wonen.